ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

<

Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΡΑΣΗ 189 ΜΠΠ

Η 189 ΜΠΠ έδρευε στο στρατόπεδο « Χρίστου Σαμάρα » στη περιοχή Αθαλάσσας στη Λευκωσία.
Η Μοίρα διέθετε οκτώ ( 8 ) πυροβόλα των 100 χιλιοστών και τέσσερα ( 4 ) αντιαεροπορικά πολυβόλα των 0,50 της ίντσας καθώς και δύο ( 2 ) αντιαεροπορικά πολυβόλα των 14,5 χιλιοστών για την αντιαεροπορική της άμυνα.
Διοικητής της Μοίρας κατά την έναρξη της Τουρκικής Εισβολής ήταν ο Τχης ( ΠΒ ) Γκότσης Δημήτριος.

Από τη προηγούμενη της Τουρκικής Εισβολής ( 19η Ιουλίου 1974 ) η Μοίρα διέσπειρε τα πυροβόλα της μέσα στο στρατόπεδο της και φόρτωσε τα πυρομαχικά της επί των οχημάτων πριν ακόμα αρχίσουν οι πρώτοι βομβαρδισμοί του στρατοπέδου της το πρωί της 20ης Ιουλίου 1974.
Μετά τους πρώτους βομβαρδισμούς και χωρίς να έχει οποιαδήποτε απώλεια η Μοίρα αναπτύχθηκε στο χώρο τάξεως της 500 μέτρα δυτικά του αεροδρομίου Λευκωσίας και εγκατέστησε παρατηρητήριο στο λόφο του στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ.

Χρέη αξιωματικού παρατηρητή της Μοίρας εκτελούσε ο Διοικητής της Τχης ( ΠΒ ) Γκότσης Δημήτριος. Από τις θέσεις τάξεως της η Μοίρα εκτέλεσε βολές κατά της ακτής αποβάσεως και ενίσχυσε με τα πυρά της τις προσπάθειες του 3ου Τ.Σ. για απόκρουση των Τουρκικών δυνάμεων στη περιοχή της αποβάσεως. Η Μοίρα εκτέλεσε επίσης βολές κατά των Τουρκικών δυνάμεων στη περιοχή του Τ/Κ χωριού Κιόνελι καθώς και βολές κατά ελικοπτέρων κατά τη προσγείωση τους στη περιοχή της Αγύρτας. Η Μοίρα ενίσχυσε με τα πυρά της τις προσπάθειες της ΕΛΔΥΚ για εξουδετέρωση του Τ/Κ θύλακα Κιόνελι.
Ο χώρος τάξεως της Μοίρας είχε προσβληθεί πολλές φορές από τη Τουρκική αεροπορία χωρίς όμως η Μοίρα να έχει οποιεσδήποτε απώλειες. Οι σωλήνες  καθώς και τα κλείστρα των πυροβόλων είχαν υπερθερμανθεί από τις πολλές βολές και οι πυροβολητές της Μοίρας ως εκ τούτου διέτρεξαν μεγάλο κίνδυνο, όμως οι βολές συνεχίστηκαν μέχρι και την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός στις 16:00 της 22ας Ιουλίου 1974.
Λόγω των καταστροφών που η Μοίρα είχε προκαλέσει στις Τουρκικές δυνάμεις κατά τη 1η φάση της Τουρκικής Εισβολής η Μοίρα και ο Διοικητής της είχαν επικηρυχθεί από τους Τούρκους. 
Πριν την έναρξη της 2ης φάσης της Τουρκικής Εισβολής η Μοίρα μετακινήθηκε προς τα ανατολικά και έταξε την Α' πυροβολαρχία στη περιοχή Αθαλάσσας και τη Β' πυροβολαρχία βορειοδυτικά του χωριού Τύμπου. Από τις νέες θέσεις της , η Μοίρα εκτέλεσε βολές κατά των προελαύνοντων δυνάμεων εισβολής στο ανατολικό τομέα των επιχειρήσεων. Με τη διάσπαση της αμυντικής γραμμής η Β' πυροβολαρχία της Μοίρας διέτρεξε σοβαρότατο κίνδυνο καταστροφής όταν Τουρκικά άρματα προσέγγισαν τον χώρο τάξεως της χωρίς όμως αυτή να γίνει αντιληπτή λόγω του ότι τα πυροβόλα και τα οχήματα ήταν ταγμένα σε βαθιά ορύγματα και πολύ καλά παραλλαγμένα. Με την αποχώρηση των Τουρκικών αρμάτων η Πυροβολαρχία κινήθηκε μέσω του χωριού Γέρι στη περιοχή του χωριού Δάλι όπου στο μεταξύ βρισκόταν και η Α' Πυροβολαρχία της Μοίρας. Από τη περιοχή Δαλιού η Μοίρα εκτέλεσε βολή κατά των Τουρκικών Δυνάμεων στη περιοχή Πιροίου.
Στις επιχειρήσεις για την απόκρουση της Τουρκικής Εισβολής η Μοίρα δεν είχε οποιεσδήποτε απώλειες σε έμψυχο ή άψυχο υλικό παρά την εμπλοκή της στην αμυντική προσπάθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Oσα δημοσιεύματα δεν έχουν την υπογραφή μας αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι την δική μας.Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις,, ή απειλές.

ΜΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΤΗ ΜΝΗΜΗ

Η γνώση του ιστορικού παρελθόντος είναι απαραίτητη για την εθνική αυτογνωσία ενός λαού. Το blog μας με τρόπο απλό χωρίς να διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια, φωτίζει με αναδρομές στα γεγονότα σελίδες ιστορίας του μαρτυρικού Λαού της Κύπρου και των Ελλαδιτών και Κυπρίων νεκρών και αγνοουμένων Ηρώων.