ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

<

Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΡΑΣΗ 182 ΜΠΠ

Η 182 ΜΠΠ έδρευε στο στρατόπεδο « Μάκη Γιωργάλλα »  στη περιοχή Βοσπόρου του χωριού Άγιος Επίκτητος στην επαρχία Κερύνειας.
Η Μοίρα διέθετε δώδεκα ( 12 )  πυροβόλα των 25 λιβρών και τέσσερα ( 4 ) αντιαεροπορικά πολυβόλα των 0,50 της ίντσας καθώς και δύο ( 2 ) αντιαεροπορικά πολυβόλα των 14,5 χιλιοστών για την αντιαεροπορική της άμυνα.
Διοικητής της Μοίρας κατά την έναρξη της Τουρκικής Εισβολής ήταν ο Ανχης  ( ΠΒ ) Αναγνωστόπουλος Φωκάς.

Την πρώτη ημέρα της Τουρκικής Εισβολής η Μοίρα ακολουθώντας τη παραλιακή οδό Αξίου Επικτήτου - Κερύνειας - Λαπήθου αναπτύχθηκε στο χώρο τάξεως της στη περιοχή της διάβασης Αγίου Παύλου. Κατά τη διαδρομή η Μοίρα απώλεσε δύο πυροβόλα, το πρώτο λόγω ανατροπής κοντά στο στρατόπεδο της και το δεύτερο λόγω βλάβης του ρυμουλκού οχήματος. Η Μοίρα  εγκατέλειψε επίσης δύο πυροβόλα εντός του στρατοπέδου στο Βόσπορο.
Από το χώρο τάξεως της οι Μοίρα εκτέλεσε βολές κατά του Τουρκικού προγεφυρώματος και εξέπεμψε πυρά υποστήριξης των μαχόμενων τμημάτων του 3ου Τ.Σ.. Στη περιοχή Αγίου Παύλου η Μοίρα δέχτηκε αεροπορικές επιδρομές και βολές από τον αποβατικό στόλο από τις οποίες είχε δύο νεκρούς οπλίτες.


Κατά τη 2η φάση της Τουρκικής Εισβολής η Μοίρα τάχθηκε στη περιοχή Κοκκινοτριμιθιάς και εκτέλεσε βολές κατά των προελαύνοντων τμημάτων των Τουρκικών δυνάμεων στο δυτικό μέτωπο στη περιοχή Δένειας - Μάμμαρι καθώς επίσης και πυρά υποστήριξης της άμυνας του στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ.
Την 14η Αυγούστου 1974 η Μοίρα υποχώρησε και τάχθηκε στη περιοχή Παλιομετόχου.
Την 15η Αυγούστου 1974 η Μοίρα υποχώρησε και τάχθηκε στη περιοχή Αγίου Ιωάννη Μαλούντας.
Στις επιχειρήσεις για την απόκρουση της Τουρκικής Εισβολής η Μοίρα έχει δώσει δύο ( 2 ) ηρωικά πεσόντες οπλίτες και δύο ( 2 ) αγνοούμενους.
Ηρωικά Πεσόντες :  
  • Στρτης ( ΠΒ ) Καλλή Άγγελος.
  • Στρτης ( ΠΒ ) Τόουλου Γεώργιος.    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Oσα δημοσιεύματα δεν έχουν την υπογραφή μας αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι την δική μας.Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις,, ή απειλές.

ΜΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΤΗ ΜΝΗΜΗ

Η γνώση του ιστορικού παρελθόντος είναι απαραίτητη για την εθνική αυτογνωσία ενός λαού. Το blog μας με τρόπο απλό χωρίς να διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια, φωτίζει με αναδρομές στα γεγονότα σελίδες ιστορίας του μαρτυρικού Λαού της Κύπρου και των Ελλαδιτών και Κυπρίων νεκρών και αγνοουμένων Ηρώων.