ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

<

Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Η ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΛΟΧΑΓΟΥ ΕΡΣΕΛ ΚΑΓΙΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΠΕΝΤΕ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ



Τι δηλώνει ο Τούρκος λοχαγός για τη σύλληψη των Ε/Κ
«Εγώ του πρόσφερα τσιγάρο»

Ολοκληρώνεται το παζλ της τραγωδίας που διαδραματίστηκε στην περιοχή του Τζιάος, τον Αύγουστο του 1974.  Η εφημερίδα Βατάν δημοσίευσε συνέντευξη του υπολοχαγού Ερσέλ Καγιάν, ο οποίος ηγείτο της ύλης των αρμάτων που συνέλαβε τους πέντε στρατιώτες.

Ο Ερσέλ Καγιάν, ο οποίος σήμερα είναι απόστρατος ταξίαρχος, είπε ότι οι πέντε στρατιώτες όταν είδαν τα τουρκικά τανκς παραδόθηκαν:
«Είχαν τρομάξει. Τους είπα ότι δεν θα τους αγγίξουμε. Τους πρόσφερα τσιγάρα. Ένας από τους στρατιώτες μού έδειξε τη βέρα του. Μάλλον ήθελε να μου πει ότι ήταν παντρεμένος. Δεν μπορούσαμε να τους πάρουμε μαζί μας με τα τανκς και παραδώσαμε τους αιχμαλώτους στους Τουρκοκύπριους μαχητές. Οι μαχητές πρέπει να έχουν σκοτώσει τους αιχμάλωτους».



Η μαρτυρία του Καγιάν συνάδει εν πολλοίς με αυτήν του φωτογράφου Εργκίν Κονούκσεβερ, ο οποίος απαθανάτισε τη δραματική στιγμή της σύλληψης των πέντε. Ο Κονούκσεβερ αναφέρει πως οι πέντε δολοφονήθηκαν επί τόπου και πως είχε φωτογραφήσει και την ταφή τους, αλλά τα φιλμ του κατασχέθηκαν από τους Ελληνοκύπριους που τον είχαν συλλάβει.


Η μαρτυρία

Η Σεβγκιούλ Ουλουντάγ, η οποία μίλησε σε ανύποπτο χρόνο με Τουρκοκύπριους του Τζιάος, έγραψε στον «Π» (3/5/2009, «Τι έγινε στο Τζιάος;»), ότι όντως οι πέντε δολοφονήθηκαν επί τόπου από Τουρκοκύπριους:

«Οι Ελληνοκύπριοι στρατιώτες είχαν καταλάβει το μισό Τζιάος και το χωριό ήταν σχεδόν άδειο. Ακόμα πολεμούσαμε με τους Ελληνοκύπριους όταν ήρθαν στο Τζιάος οι Τούρκοι στρατιώτες στις 14 Αυγούστου 1974. Οι Ελληνοκύπριοι στρατιώτες που βλέπεις στη φωτογραφία ήταν σε μια στρατιωτική θέση και οι Τούρκοι στρατιώτες τούς πήραν από τη θέση εκείνη. Γονάτισαν κάτω σε ένα χωράφι. Την ώρα εκείνη, οι υπόλοιποι Τουρκοκύπριοι στο Τζιάος έτρεξαν να χαιρετίσουν τους Τούρκους στρατιώτες».

Ο Τουρκοκύπριος που μίλησε με τη Σεβγκιούλ αναφέρει πως οι Τούρκοι αξιωματικοί έκαναν τα στραβά μάτια και άφησαν τον Τουρκοκύπριο εκτελεστή να πάρει την εκδίκησή του, επειδή ο δικός του πατέρας είχε σκοτωθεί από Ελληνοκύπριους.

«Δεν κατάφερε να σκοτώσει έναν από αυτούς, τον πιο λεπτό, και έτσι ένας άλλος από τους συγχωριανούς μας τον σκότωσε εκείνον. Νομίζω ότι είχαν θαφτεί εκεί όπου σκοτώθηκαν».


Πολλά Μέσα Ενημέρωσης (πρωτίστως το ΡΙΚ που το είχε  πρώτη είδηση) αμφισβητούν το ότι η εκτέλεση των πέντε έγινε στο ίδιο σημείο που έγινε η σύλληψη, επειδή βρέθηκαν σε πηγάδι σε μεγάλη απόσταση. Είναι πολύ σύνηθες φαινόμενο η εκταφή και η μεταφορά σωμάτων ατόμων που δολοφονήθηκαν στη διάρκεια του πολέμου (π.χ. οι Τουρκοκύπριοι της Τόχνης και οι Ελληνοκύπριοι που βρέθηκαν πρόσφατα στη Λάπηθο).

Η Σεβγκιούλ Ουλουντάγ μεταφέρει μια ανατριχιαστική πληροφορία, που την άκουσε από Τουρκοκύπριο του Τζιάος: Τους έθαψαν εντελώς πρόχειρα και τους ξέθαψαν τα αδέσποτα σκυλιά της περιοχής, οπόταν τους μετακίνησαν και τους έριξαν στο πηγάδι. Στο ίδιο πηγάδι βρέθηκαν άλλοι 14 Ελληνοκύπριοι αγνοούμενοι που είχαν δολοφονηθεί σε διαφορετικό σημείο. Αυτό σημαίνει ότι το συγκεκριμένο πηγάδι χρησιμοποιήθηκε σαν μαζικός τάφος αγνοουμένων που είχαν περισυλλεχθεί από διάφορα σημεία.

Μακάριος Δρουσιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Oσα δημοσιεύματα δεν έχουν την υπογραφή μας αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι την δική μας.Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις,, ή απειλές.

ΜΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΤΗ ΜΝΗΜΗ

Η γνώση του ιστορικού παρελθόντος είναι απαραίτητη για την εθνική αυτογνωσία ενός λαού. Το blog μας με τρόπο απλό χωρίς να διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια, φωτίζει με αναδρομές στα γεγονότα σελίδες ιστορίας του μαρτυρικού Λαού της Κύπρου και των Ελλαδιτών και Κυπρίων νεκρών και αγνοουμένων Ηρώων.