ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

<

Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

ΚΥΠΡΟΣ 1974 ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΑ ΤΗΣ 34 Μ.Κ ΠΕΤΡΟΥ ΣΟΛΩΜΟΥ

Μέρος ΄Γ
 Τα κείμενα δημοσιεύονται ακριβώς όπως τα έγραψε ό Κύριος Σολωμού.  
ΤΡΙΤΗ 30 Ιουλίου 1974
ΕΠΑΡΧΙΑ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ
ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΑΧΥΑΜΜΟΥ και ΑΛΑΚΑΤΙ.
Ξημέρωσε και αυτή η μέρα .
Εμείς στις θέσεις μας.
Φαίνεται ότι είχαν ενημερωθεί οι Τούρκοι για τη δύναμη μας εκτός φυσικά και από τις τροχιοδεικτικές που προδίνουν τις θέσεις μας. Οι ΟΗΕδες είχαν κάμει καλά τη δουλειά τους. Τους πληροφορούσαν τα πάντα, ήταν φυσικά και το ελικόπτερο τους που είχε συμφωνηθεί με τις δύο πλευρές να καταγράψουν τις θέσεις μας με τη εκεχειρία ( στο ελικόπτερο από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας επέβαινε ο ταγματάρχης Τσιολάκης αν δεν με απατά η μνήμη μου). Φυσικά το τι γίνετο στη περιοχή Καραβά / Λαπήθου με τις παραβιάσεις τους είναι γνωστά τα γεγονότα. Απ ότι είναι γνωστό είχε λάβει μέρος και η 31Μ.Κ. για υποστήριξη της απόκρουσης του Εισβολέα.
Κατά το πρωινό με τη χάραξη του ηλίου είχαν εντοπιστεί οι ακριβείς θέσεις των Τούρκων και είχαν τοποθετήσει στις θέσεις των, τις σημαίες τους.
Χειριστής πολυβόλου Browning 50 είχε σημαδέψει από τη προηγούμενη μέρα μηχανή διάτρησης λόγω του ότι τον ενοχλούσε το να βλέπει από μακριά Τούρκους εισβολείς να ξεκινάνε τη μηχανή και να λούζονται με δροσερό νερό και ο Καταδρομέας μας , νοιώθοντας ότι ήτα δικιά μας η διάτρηση του τους το είχε ταμένο. <<Μιλάμε για Ιούλιο και οι μέρες ήταν καμίνι κάθε μέρα , η δε περιοχή της Κερύνειας τον Ιούλιο έχει και υγρασίες ταυτόχρονα>>. Με τη πρώτη ευκαιρία η μηχανή πρέπει να καταστραφεί έλεγε.. Τους το έταξε και το έπραξε .Με τη πρώτη ριπή και αφού ήταν στερεωμένο όπως και με στόχο ακριβείας στα 500 μέτρα περίπου ……………………


Την επομένη μετά την ανταλλαγή των πυροβολισμών και κατά το πρωινό βλέπει τους Τούρκους να αντλούν νερό με το σχοινί και κάδο.
Σε όλη τη διάρκεια της μέρας δόθηκαν οδηγίες όπως ελέγχονται και οι παραλίες μέχρι τη Ακανθού για τυχών δεύτερης απόβαση των Τούρκων. Τυχών εγκλωβισμό μας μεταξύ δύο μετώπων ανατολικά και δυτικά , δεξιά μας δε η θάλασσα και αριστερά μας η κορυφογραμμή του Πενταδακτύλου , ο διοικητής μας , μαζί με το επιτελείο του μελετούσα τη κάθε περίπτωση το τι θα συνέβαινε θα τη πατούσαμε όπως ο ποντικός στη φάκα ……………………………………… Η περιπολίες και οι σκοπιές ήταν σε πολύ ψηλό επίπεδο τόσο την ημέρα όσο και τη νύκτα . Ολόκληρη η περιοχή ελέγχετο από τη Μοίρα μας τόσο η ξηρά όσο και η θάλασσα και σε καμιά περίπτωση δεν κινείτο κανένας άνευ αδείας των υπευθύνων.
Υπήρχαν στη περιοχή ένα δύο κοπάδια και αυτά ήταν εγκαταλειμμένα από τους βοσκούς .
Η μέρα συνεχίστηκε να κυλά σε στρατιωτικούς πολεμικούς ρυθμούς μετά το βάπτισμα πυρός που έγινε στη Μοίρα με διοίκηση από το Ταγματάρχη Διονύσιο Τερτινόπουλλο κατά την προηγούμενη μέρα στη περιοχή αυτή .
από εδώ είχαμε αποβιβαστεί από τα οχήματα μεταφοράς των ΣΕΜ και ακολούθως μέσω των χαραδρών κατεβήκαμε στους χώρους προστασίας και αντικατάστασης των Μονάδων Πεζικού.Στο Βάθος φαίνεται η ακριβής θέση του Διοικητηρίου που σήμερα έχει ανεγερθεί ο παράνομος ηλεκτροπαραγωγικός τους σταθμός των Τούρκων.

ΤΕΤΑΡΤΗ 31 Ιουλίου 1974
ΕΠΑΡΧΙΑ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ
ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΑΧΥΑΜΜΟΥ και ΑΛΑΚΑΤΙ.
Ακόμη μια μέρα στη περιοχή Παχυάμμου –Αλακάτι.
Γίνονται οι αναφορές μέσω τηλεφώνων εκστρατείας . Επισύρεται η προσοχή για θέματα ασφαλείας στους επικεφαλείς . Γίνονται οι διάφορες συσκέψεις στη διοικητήριο, επιλύονται διάφορα προβλήματα , θέματα προμηθειών , θέματα επάνδρωσης , θέματα εξοπλισμού και επάνδρωσης θέσεων. Γίνονται οι ενημερώσεις προς τη τοπική Ανωτέρα (Ανωτέρα Τακτική Διοίκηση) --- το Συγκρότημα-- όπως και στη Δ.Δ.Κ.Κ. και φεύγει και αυτή η μέρα.
 Στο βάθος της οροσειράς του Πενταδακτύλου στη περιοχή του χωριού Χάρτσιας φαίνονται οι αντένες είναι ο σταθμός αναμετάδοσης του ΓΥΑΗΛΑ πάνω από τη Χαλεύκα . Ανήκει στη Αρχή Τηλεποικοινωνιών Κύπρου ΟΤΕ Κύπρου ) και ήταν εγκαταστημενες και οι αναμεταδόσεις της Εθνικής Φρουράς . Εδώ κατά τη περίοδο της θητείας μου είχα υπηρετήσει 2 φορές εκ περιτροπής με άλλους Καταδρομείς των Μοιρών μας ένα μήνα κάθε φορά.Στις 20 Ιουλίου 1974 είχαν βομβαρδιστεί από τη Τουρκική αεροπορία .Είναι γι αυτό το λόγο που έγινε άμεση αντικατάσταση των ασυρμάτων σε όλες τις Μονάδες , Τάγματα και Μοίρες με πιο ισχυρούς και χωρίς τη χρήση αναμετάδοσης . Σε όλες τις μονάδες είχαμε υποστήριξη από το 45 τάγμα Διαβιβάσεων.Στη 34 Μ.Κ. είχαμε μαζί μας και αποσπασμένο διαβιβαστή του 45 Τ.Δ.
ΠΕΜΠΤΗ 1 Αυγούστου1974
ΕΠΑΡΧΙΑ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ
ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΑΧΥΑΜΜΟΥ και ΑΛΑΚΑΤΙ.
Ξυπνάμε και με αυτή τη μέρα με εκκωφαντικές εκρήξεις στο βάθος του Καραβά –Λαπήθου παρά τη εκεχειρία. Για μας αρχίζει η ρουτίνα και η ανησυχία ταυτόχρονα.
Γίνονται κανονικά οι αναφορές μέσω τηλεφώνων εκστρατείας . Επισύρεται η προσοχή επίσης για θέματα ασφαλείας στους επικεφαλείς των τμημάτων.
Όπως είναι γνωστό η 34 Μοίρα Καταδρομών είχε επάνδρωση μόνο από Εφέδρους Αξιωματικούς Υπαξιωματικούς και Καταδρομείς Ο διοικητής μας ήταν ο μόνος Μόνιμος Αξιωματικός .
Λόγο της ηλικίας μας τα βλέπαμε πολύ διαφορετικά και ζητούσαμε οι μέρες να είναι παραγωγικές.
Κάποιοι είχαν κόψει πράσινες ελιές και κατασκεύασαν τσακιστές ελιές . Κάποιος παρά του αντιθέτου άρμεγε τα ζώα που είχαν εγκαταλείψει οι βοσκοί της περιοχής και κατασκεύαζε χαλούμια και τα καθέκαστα. Γίνανε οι ανάλογες παραστάσεις να μην φαίνονται καπνοί και τελικά περιορίστηκε ο ΩΡΑΙΟΣ σε κλειστή καλύβα και σπιτάκι του βοσκού..
Το ελικόπτερο συνεχίζει να υπερίπταται και να καταγράφει τις ακριβείς θέσεις μας στη γραμμή αντιπαρατάξεως . Καμία μα καμία κίνηση προώθησης από μέρους των Τουρκικών στρατευμάτων προς το μέρος μας. Φαίνεται είχαν πάρει το μάθημα τους τις προηγούμενες μέρες.

ΕΔΩ ΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΜΕΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Oσα δημοσιεύματα δεν έχουν την υπογραφή μας αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι την δική μας.Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις,, ή απειλές.

ΜΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΤΗ ΜΝΗΜΗ

Η γνώση του ιστορικού παρελθόντος είναι απαραίτητη για την εθνική αυτογνωσία ενός λαού. Το blog μας με τρόπο απλό χωρίς να διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια, φωτίζει με αναδρομές στα γεγονότα σελίδες ιστορίας του μαρτυρικού Λαού της Κύπρου και των Ελλαδιτών και Κυπρίων νεκρών και αγνοουμένων Ηρώων.