ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

<

Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

O γολγοθάς ανεύρεσης και ταυτοποίησης οστών αγνοουμένων (14/09/2014)

«Η ΔΕΑ μου έδωσε ένα πόδι και δύο επιγονατίδες»
Τραγική περιγραφή από την κόρη αγνοουμένου.
«Η ΔΕΑ μου έδωσε ένα πόδι και δύο επιγονατίδες»
Λευκωσία: Ακόμη και αν βρεθούν τα υπόλοιπα οστά των αγνοουμένων της Άσσιας, που ξεθάφτηκαν από το αρχικό σημείο ταφής και θάφτηκαν αλλού από τους Τούρκους, στην προσπάθειά τους να εξαφανίσουν τα ίχνη τους, οι συγγενείς θα πάρουν άλλα 3-4 οστά και όχι ολοκληρωμένους σκελετούς. Αυτό ανέφερε χθες ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων ο βοηθός του εκπροσώπου της ελληνοκυπριακής πλευράς στη ΔΕΑ Ξενοφών Καλλής.

Η τραγική πτυχή της παράδοσης στους συγγενείς μικρού αριθμού οστών για να τα θάψουν, αντί ολοκληρωμένων σκελετών, αποτυπώθηκε με δραματικό τρόπο από την κ. Μαρία Λεοντίου, θυγατέρα ενός εκ των αγνοουμένων της Άσσιας, η οποία ανάμεσα σε άλλα, ανέφερε και τα εξής:

«Μόνο δεξί πόδι και δύο επιγονατίδες βρέθηκαν από το λείψανο του πατέρα μου. Ρωτήσαμε τους επιστήμονες (στο Ανθρωπολογικό Εργαστήρι) και μας είπαν ότι στις περιπτώσεις μεμονωμένων οστών γίνεται μια ανάλυση DNA, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο και δεν θα σταλούν άλλα οστά λόγω κόστους. Πριν πάω στην Τουρκία να απαιτήσω τα κόκαλα του πατέρα μου, θέλω από το κράτος μου να μου πει αν υπάρχουν και άλλα οστά και να μου τα δώσει. Δεν θέλω, ως Μαρία, να παίρνω ένα πόδι τώρα και κάτι άλλο ύστερα. Λυπάμαι πάρα πολύ αν το θέμα είναι το κόστος».

Στο σημείο αυτό παρενέβη η πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων Σκεύη Κουκουμά, η οποία υπέδειξε πως είναι αδιανόητο να λαμβάνεται υπόψη το κόστος σε τέτοιες περιπτώσεις. Από πλευράς του ο Επίτροπος επί Ανθρωπιστικών Θεμάτων Φώτης Φωτίου, ο οποίος προηγουμένως είχε αναφερθεί στο υψηλό κόστος από το γεγονός της μετακίνησης των οστών, είπε πως ουδείς θέτει θέμα κόστους, αλλά απλώς υπέδειξε ότι όντως στις περιπτώσεις αυτές το κόστος εκτοξεύεται.

Ο κ. Ξενοφών Καλλής ανέφερε ότι τα οστά που δεν μπορούν να αναγνωριστούν χωρίζονται στις εξής τρεις κατηγορίες:

• Κατηγορία οστών που λόγω συνθηκών θανάτου (π.χ. κτύπημα από όλμο) δεν μπορούν να βρεθούν τα οστά ή βρίσκονται ελάχιστα.

• Κατηγορία που σχετίζεται με τις συνθήκες ταφής. Όπως είπε, πάρα πολλοί έμειναν άταφοι στα πεδία μαχών, όπως στον Πεντδάκτυλο και αλλού, είτε σε χωράφια είτε σε άλλα σημεία, με αποτέλεσμα τα οστά να καταστραφούν.

Είτε επειδή έμειναν μικρά κομμάτια είτε επειδή έμειναν εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες, η δυνατότητα να προκύψει από αυτά αξιόπιστο δείγμα DNA είναι περιορισμένη.

•  Κατηγορία οστών των οποίων η μετακίνηση ήταν σκόπιμη και αποτελούσε πολιτική πράξη όπως η περίπτωση της Άσσιας.

Όπως εξήγησε, η ΔΕΑ δεν ασχολείται ούτε με τη νομική ούτε με την πολιτική πτυχή, αλλά με την ανθρωπιστική και στο πλαίσιο αυτό ενημερώνονται οι συγγενείς στους οποίους εναπόκειται αν θα παραλάβουν ή μη, τα οστά προς ταφή.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων και κοινοτάρχης της Άσσιας, Γιώργος Ιωάννου, ανέφερε ότι η Άσσια μετρά 5 πεσόντες, 14 εκτελεσθέντες και 84 αγνοούμενους. Άλλοι 29 συνελήφθησαν από τα γύρω χωριά και εξαφανίστηκαν μαζί με τους Ασσιώτες. «Η μόνη παρηγοριά μας ήταν η ανεύρεση και ταφή λειψάνων των παιδιών μας και αντί αυτού αντιμετωπίζουμε το τερατώδες έγκλημα της μετακίνησης λειψάνων από το ‘’Ορνίθι’’, όπου θάφτηκαν αρχικά, σε δύο ομαδικούς τάφους, σε άλλο άγνωστο σημείο», είπε ο κ. Ιωάννου, ο οποίος συνέχισε: «Μας παραδίδονται ελάχιστα μεμονωμένα οστά και θραύσματα οστών, αντί λείψανα, να θάψουμε. Μόνο σε επτά περιπτώσεις παραλάβαμε σχεδόν ολοκληρωμένα λείψανα. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις βρισκόμαστε μπροστά στο δίλημμα να πάρουμε ένα σχεδόν άδειο φέρετρο ή να θάψουμε μερικά λείψανα», είπε.

Τέλος, ανέφερε ότι η Επιτροπή δεν θα δεχθεί να θεωρηθεί κλειστό το θέμα των αγνοουμένων, των οποίων τα λείψανα δεν είναι ολοκληρωμένα και κάλεσε την κυβέρνηση να πράξει το ίδιο επιμένοντας στον εντοπισμό του τελικού χώρου ταφής.

Γράφει: Βάσος Βασιλείου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Oσα δημοσιεύματα δεν έχουν την υπογραφή μας αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι την δική μας.Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις,, ή απειλές.

ΜΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΤΗ ΜΝΗΜΗ

Η γνώση του ιστορικού παρελθόντος είναι απαραίτητη για την εθνική αυτογνωσία ενός λαού. Το blog μας με τρόπο απλό χωρίς να διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια, φωτίζει με αναδρομές στα γεγονότα σελίδες ιστορίας του μαρτυρικού Λαού της Κύπρου και των Ελλαδιτών και Κυπρίων νεκρών και αγνοουμένων Ηρώων.