ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

<

Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΗΣ Daily Mail ΣΤΑ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ

- «Οι δρόμοι του παραλιακού θέρετρου της Αμμοχώστου παραμένουν ανατριχιαστικά σιωπηλοί εδώ και δεκαετίες»
- Στοιχειωμένα στιγμιότυπα από τη Λευκωσία, τη μοναδική μοιρασμένη πρωτεύουσα στον κόσμο

- ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟ ΤΟΥ ΔΩΡΟΥ ΠΑΡΤΑΣΙΔΗ
Αφιέρωμα στην επέτειο της εισβολής με πλούσιο φωτογραφικό υλικό παρουσίασε στην ιστοσελίδα της η βρετανική εφημερίδα Daily Mail.

«Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 ήταν κορυφαίος τουριστικός προορισμός, με χρυσαφένιες αμμουδιές, πολυώροφα ξενοδοχεία και καταστήματα και στην οποία σύχναζαν επώνυμοι όπως η Μπριζίτ Μπαρντό, ο Ρίτσαρντ Μπάρτον και η Ελίζαμπεθ Τέιλορ», γράφει για την Αμμόχωστο ο δημοσιογράφος Νίκ Ίνοκ.

Σήμερα, προσθέτει, οι δρόμοι του παραλιακού θέρετρου της Αμμοχώστου παραμένουν ανατριχιαστικά σιωπηλοί και έτσι είναι εδώ και δεκαετίες.


Ο δημοσιογράφος περιγράφει την σημερινή εικόνα της πόλης της Αμμοχώστου και του Διεθνούς Αερολιμένα Λευκωσίας.


Ο χρόνος εδώ σταμάτησε από το 1974, τη χρονιά της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, αναφέρει μεταξύ άλλων.
Κάνει λόγο για «στοιχειωμένα στιγμιότυπα» από την πόλη της Λευκωσίας, της μοναδικής μοιρασμένης πρωτεύουσας στον κόσμο, η οποία διαχωρίζεται από την «πράσινη γραμμή» του ΟΗΕ.

Αναφορά γίνεται επίσης στο γεγονός ότι μόνο η Τουρκία αναγνωρίζει το ψευδοκράτος.


Η εισβολή του Ιουλίου, γράφει η Daily Mail, είχε ως αποτέλεσμα την κατοχή 37% περίπου της νήσου από τουρκικές δυνάμεις πριν να ανακοινωθεί κατάπαυση του πυρός.


Οι φωτογραφίες του αφιερώματος είναι του Δώρου Παρτασίδη, ενός από τους πιο αξιόλογους φωτογράφους της Κύπρου, ο οποίος εδώ και 4 δεκαετίες περίπου ζει και εργάζεται στο Λονδίνο και μέσα από το φωτογραφικό και κινηματογραφικό του φακό καταγράφει την ιστορία της Κύπρου και τους ανθρώπους της, απεικονίζοντας κάθε γωνιά της Κύπρου – θέματα που αφορούν την πολιτική μέχρι τον πολιτισμό, τη θρησκεία και την παιδεία, ανθρώπους καθώς εργάζονται και ανθρώπους καθώς ψυχαγωγούνται, ανθρώπους όλων των κοινωνικών στρωμάτων. Με αυτόν τον τρόπο έχει συμβάλει ουσιαστικά στο να δοθεί μια αίσθηση της μοναδικής ιστορίας της Κύπρου. 


ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΗΣ DAILY MAILΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Oσα δημοσιεύματα δεν έχουν την υπογραφή μας αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι την δική μας.Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις,, ή απειλές.

ΜΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΤΗ ΜΝΗΜΗ

Η γνώση του ιστορικού παρελθόντος είναι απαραίτητη για την εθνική αυτογνωσία ενός λαού. Το blog μας με τρόπο απλό χωρίς να διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια, φωτίζει με αναδρομές στα γεγονότα σελίδες ιστορίας του μαρτυρικού Λαού της Κύπρου και των Ελλαδιτών και Κυπρίων νεκρών και αγνοουμένων Ηρώων.