ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

<

Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

ΕΛΔΥΚ 1974 ΟΤΑΝ ΤΟ ΜΗΧΑΝΙΚΟ ΠΟΛΕΜΗΣΕ ΣΑΝ ΠΕΖΙΚΟ

Στην μάχη του στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ τα αδέλφια μας της διμοιρίας Μηχανικού της ΕΛΔΥΚ παρέμειναν μαζί με το Πεζικό στα χαρακώματα και πολέμησαν μέχρι τέλους ώστε με την επική τους προσπάθεια τον Αύγουστο του 74 να σωθεί η δυτική Λευκωσία απο την κατάληψη και την κατοχή!
Ο Διμοιρίτης του Μηχανικού της ΕΛΔΥΚ Λοχαγός Σωτήρης Σταυριανάκος αναπάυεται απο τότε στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας δίπλα στον υποδιοικητή του 70 ΤΜΧ Λοχαγό Ανδρέα Αρέστη.

Τιμή κα Δόξα στα Αδέλφια μας του Μηχανικού που έδωσαν την ζωή τους για την ελευθερία της Κύπρου.
Ο Εφ.Δεκανέας ΜΧ Χρήστος Γκαβός
Λοχαγός Σταυριανάκος Σωτήριος
Αρχιλοχίας Κούρλιος Κωνσταντίνος
Εφεδρος Λοχίας Ζαχαράτος Εμμανουήλ
Εφεδρος Δεκανέας Γκάβος Χρήστος
Στρ. Ηλιόπουλος Ιωάννης
Στρ. Πιπεριάν Παρσέχ







Τχης(ΜΧ) Σταυριανάκος Σωτήριος
Γεννήθηκε στο Σκουτάρι Λακωνίας την 11η Ιανουαρίου 1941. Κατατάχθηκε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων την 30η Σεπτεμβρίου 1961, απ' όπου αποφοίτησε την 27η Ιουλίου 1965 ως Ανθυπολοχαγός Μηχανικού.

Στην ΕΛΔΥΚ υπηρέτησε από 6 Αυγούστου 1972 μέχρι 16 Αυγούστου 1974, ως Διμοιρίτης Διμοιρίας Μηχανικού του Λόχου Διοικήσεως.
Φονεύθηκε την 16η Αυγούστου 1974 κατά τη μάχη του Στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ, κατά την οποία ως επικεφαλής της Διμοιρίας του υπερασπίστηκε με πείσμα και αυταπάρνηση το στρατόπεδο.
Σύμφωνα με μαρτυρίες επιζησάντων φονεύθηκε από βλήμα πυροβόλου τουρκικού άρματος από μικρή απόσταση. Προήχθη μετά θάνατον στο βαθμό του Ταγματάρχη.
Στιχομυθία του Λοχαγού Σταυριανάκου Σωτηρίου με το Λοχία Πλέσσα Διονύσιο:
Την 16η Αυγούστου 1974, και ενώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η μάχη του Στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ, ο Λοχαγός Σταυριανάκος Σωτήριος, μαζί με τους στρατιώτες του, είναι ανάμεσα στους τελευταίους υπερασπιστές του Στρατοπέδου.
Ένας από αυτούς, ο Λοχίας Πλέσσας Διονύσιος (Λόχος Διοικήσεως / πυροβολητής), βλέποντας τις συνεχείς επιθέσεις του τουρκικού στρατού και τη συντριπτική υπεροχή των Τούρκων με άρματα και πολυάριθμο πεζικό, απευθύνεται στο Λοχαγό του και έχει τη παρακάτω στιχομυθία (αφήγηση του ιδίου):
«Δε μου λες, κύριε Λοχαγέ εμείς εδώ οι λίγοι, τι κάνουμε; Τι παριστάνουμε; Τους 300 του Λεωνίδα; Γιατί όσο και να αντέξουμε, όσο και να κρατήσουμε, σε κάποια στιγμή θα πέσουμε».
Και αυτός του απάντησε:
«Άκουσε να σου πω Λοχία. Είμαστε Έλληνες Στρατιώτες, εδώ είναι Ελλάδα και είμαστε υποχρεωμένοι να πέσουμε μέχρι ενός. Τα άρματα θα περάσουν από πάνω μας».
Αυτός ήταν ο Λοχαγός Σταυριανάκος.
Λίγο αργότερα, σηκώθηκε από τη θέση μάχης που κατείχε για να εξουδετερώσει πολυβολητή επερχόμενου τουρκικού άρματος. Εκείνη τη στιγμή τον βρήκε το φονικό βλήμα



Αγνοούμενοι Μηχανικού της ΕΛΔΥΚ



Ανθυπασπιστής Γιαννακόπουλος Νικόλαος
Επιλοχίας Οικονόμου Ηλίας
Λοχίας Αθανασόπουλος Δημήτριος
Δεκανέας Άνθης Ελευθέριος
Δεκανέας Κατρακάκης  Θεοχάρης
Δεκανέας Παπατσάνης Αθανάσιος
Δεκανέας Σταματόπουλος Κωνσταντίνος






Ο Ηλίας Οικονόμου σε παιδική ηλικία

Εφυγε ο Μιχάλης Χαζάπης του Μηχανικού της ΕΛΔΥΚ 1974


Από το ιστολόγιο antiparakmi.blogspot.com αναδημοσιεύουμε την  είδηση έστω και καθυστερημένα:

" Το πρωί (24/2/2011), έφυγε από την ζωή ένα από τα παλληκάρια του Μηχανικού της ΕΛΔΥΚ και της μάχης της Κύπρου του 1974.

Ο Μιχάλης ήταν ένας από αυτούς τους "τυχερούς" που αντιμετώπισαν την εισβολή του Αττίλα με το όπλο στο χέρι και από αυτούς που κατάφεραν να βγουν ζωντανοί, από την μάχη που χαρακτηρίστηκε ως οι "Θερμοπύλες" του νεότερου ελληνισμού: την μάχη του στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ τον Αύγουστο του 1974.

Ο Μιχάλης Χαζάπης ήταν ένας από τους τελευταίους Έλληνες που εγκατέλειψαν το στρατόπεδο, μετά από ηρωϊκή αντίσταση ημερών, απέναντι σε έναν πάνοπλο εχθρό που τους σφυροκοπούσε νυχθημερόν με συντριπτικά υπέρτερες δυνάμεις.

Ο Μιχάλης Χαζάπης ήταν ενεργός σε όλες τις προσπάθειες και τους συλλόγους που έγιναν από τους πολεμιστές της ΕΛΔΥΚ για την αναγνώριση της θυσίας των συναδέλφων τους, αλλά και του αγώνα των ιδίων. Διετέλεσε δύο φορές πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αγωνιστών Κύπρου '74, ενώ ήταν μέλος του Δ.Σ. μέχρι την τελευταία του στιγμή."



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ

Από αριστερά ο στρ. Καϊμάκης, ο λοχίας εκπαιδευτής, 3ος από αριστερά ο Δεκανέας Ανδρέας Γεωργίου (μετέπειτα μόνιμος αξιωματικός της ΕΦ) και δίπλα του ο λοχίας Δημήτρης Κωνσταντίνου, με τα γυαλιά ο στρ. Σολομωνίδης και καθήμενος ο στρ. Σωτήρης Ανδρέου. Οκτώβριος 1972, εκπαιδευόμενοι στο 70 ΤΜΧ, μετά το ΚΕΝ.

Μετά την εισβολή: Από αριστερά στρ. Γιαννάκης Δημητρίου, λοχ. Δημήτρης Κωνσταντίνου, ο ΔΕΑ  Πανίκος Παπαγεωργίου της 56 Β', ο στρ. Μάριος Λουκαϊδης, ο ελλαδίτης υπολοχαγός Αναστάσιος Τσίτσης, ο εφ.ανθυπολοχαγός της 51 Β' Ανδρέας Ρούσσος, ο λοχίας Κωνσταντίνος Μαραθεύτης, διάδοχος επιλοχίας του Δημήτρη στον 1ο Λόχο και ο Δεκανέας Θεοχάρης Χρίστου της 56 Α'.

Από αριστερά ο στρ. Καϊμάκης, ο Λοχίας Δημήτρης Κωνσταντίνου, ο Δεκανέας Νικόλας Αγρότης, ο στρ. Σωτήρης Ανδρέου, ο στρ. Σολομωνίδης και ο Δεκανέας Αντρέας Γεωργίου άνω δεξιά εκπαιδευόμενοι στο 70 ΤΜΧ τον Οκτώβρη του 1972.

Μετά την εισβολή: Πάνω από αριστερά: ΔΕΑ Πανίκος Παπαγεωργίου, Δεκανέας Θεοχάρης Χρίστου, ο αείμνηστος Κώστας Βούβακος, (;),  στρ. Πανίκος Αλεξάνδρου,  στρ. Αντώνης Ναθαναήλ. Κάτω από αριστερά: στρ. Ασκάνης, δεκ. Νίκος Αλούπας, στρ. Γιαννάκης Δημητρίου, ΔΕΑ Κωνσταντίνος Σανταμάς, ΔΕΑ Χριστόδουλος Πατσαλίδης, υπολοχαγός Αναστάσιος Τσίτσης, εφ. Ανθυπολοχαγός Χρίστος Σολομώντος της 53 Β', στρ. Κωνσταντίνος Κουρτής, Λοχ. Δημήτρης Κωνσταντίνου, στρ. Κώστας Λεωνίδου και (;).

Πριν την εισβολή, 70 ΤΜΧ: Από αριστερά: στρ. Πανίκος Αλεξάνδρου, στρ. Ευριπίδης Γερούδης, στρ. Αντώνης Ναθαναήλ, (;), στρ Κώστας Λεωνίδου, στρ. Ερμής Κλόκκαρης και στρ. Σωτήρης Ανδρέου. Κάτω: ΔΕΑ Πάρις Γρηγορίου 54 Β', Λοχ. Δημήτρης Κωνσταντίνου, ΔΕΑ Ανδρέας Χριστοφορίδης 54 Β' αγκαλιά με την κόρη του Διοικητή Ταγματάρχη ΜΧ Αντώνιου Δρακόπουλου..

Ο Λοχίας Δημήτρης Κωνσταντίνου με τον στρ. Ευριπίδη Γερούδη.

Ο Λοχίας Δημήτρης Κωνσταντίνου με τον στρ. Σολομωνίδη.

Στρ. Πανίκος Αλεξάνδρου, στρ. Ευριπίδης Γερούδης, στρ. Σωτήρης Ανδρέου, Λοχ. Δημήτρης Κωνσταντίνου, στρ. Αντώνης Ναθαναήλ και δεξιά ο στρ. Γιώργος Μαμμαρίτης. Πάνω ο (;).

Ο στρ. Καϊμάκης, ο Λοχίας Δημήτρης Κωνσταντίνου, ο στρ. Σωτήρης Ανδρέου.
Λοχίας Δημήτρης Κωνσταντίνου, 1972 Β' ΕΣΣΟ, η Ιστορία γράφεται από τους πραγματικούς πρωταγωνιστές της.

Οι Λοχίες Δημήτρης Κωνσταντίνου και Κρητιώτης τα Χριστούγεννα του 1974 στον Τσαούση παρά την εκκλησία Φανερωμένης. Κλικ στην φωτογραφία και διαβάστε την λεζάντα της εφημερίδας.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Oσα δημοσιεύματα δεν έχουν την υπογραφή μας αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι την δική μας.Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις,, ή απειλές.

ΜΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΤΗ ΜΝΗΜΗ

Η γνώση του ιστορικού παρελθόντος είναι απαραίτητη για την εθνική αυτογνωσία ενός λαού. Το blog μας με τρόπο απλό χωρίς να διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια, φωτίζει με αναδρομές στα γεγονότα σελίδες ιστορίας του μαρτυρικού Λαού της Κύπρου και των Ελλαδιτών και Κυπρίων νεκρών και αγνοουμένων Ηρώων.