ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

<

Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017

Επιστρέφουν στην πατρίδα τα οστά των ηρώων της ακταιωρού ΦΑΕΘΩΝ


Επιστρέφουν στην πατρίδα τα οστά των ηρώων της ακταιωρού ΦΑΕΘΩΝ πού βύθισαν οι Τούρκοι στην Κύπρο το 1964.

 Το ΓΕΝ ενημερώνει ότι η τελετή υποδοχής των οστών, των έξι Ηρώων Ελλήνων,μελών του πληρώματος της ακταιωρού ΦΑΕΘΩΝ . Θα γίνει την Τρίτη 9 Ιανουαρίου και ώρα 5μ.μ το απόγευμα στο Κ.Ε. ΠΑΛΑΣΚΑΣ στην περιοχή Σκαραμαγκά .



Με την έναρξη των εχθροπραξιών, στις 7 Αυγούστου, ημέρα Παρασκευή, τα περιπολικά ΦΑΕΘΩΝ και ΑΡΙΩΝ διετάχθησαν και έλαβαν μέρος στις επιχειρήσεις δι’ από θαλάσσης βομβαρδισμού των οχυρωμένων θέσεων των Τ/Κ.

Την επομένη, Σάββατο 8 Αυγούστου το ΠΠ ΑΡΙΩΝ συνεχίζει τον βομβαρδισμό στον κόλπο της Χρυσοχούς (Δυτικά των Κοκκίνων), ενώ το ΠΠ ΦΑΕΘΩΝ παραμένει, λόγω βλάβης μίας κύριας μηχανής, ανατολικότερα, στην περιοχή Καραβοστάσι του κόλπου της Μόρφου. Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας εκδηλώνεται σε όλη την περιοχή της Τηλλυρίας μεγάλης εκτάσεως Τουρκική αεροπορική προσβολή.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες το ΠΠ ΦΑΕΘΩΝ σαλπάρει και κινούμενο με ταχύτητα 7-8 κόμβων, ελίσσεται κοντά και ενδιάμεσα Αμερικάνικων εμπορικών πλοίων που βρίσκονταν στην περιοχή για να φορτώσουν μεταλλεύματα αμυνόμενο των Τουρκικών F100 με τον προβληματικό οπλισμό.

Την επομένη, Σάββατο 8 Αυγούστου το ΠΠ ΑΡΙΩΝ συνεχίζει τον βομβαρδισμό στον κόλπο της Χρυσοχούς (Δυτικά των Κοκκίνων), ενώ το ΠΠ ΦΑΕΘΩΝ παραμένει λόγω βλάβης μίας κύριας μηχανής ανατολικότερα, στην περιοχή Καραβοστάσι του κόλπου της Μόρφου. Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας εκδηλώνεται σε όλη την περιοχή της Τηλλυρίας μεγάλης εκτάσεως Τουρκική αεροπορική προσβολή, η οποία και αναμένετο σύμφωνα με σήμα των Τ/Κ που υπέκλεψε η Εθνοφρουρά.




Κάτω από αυτές τις συνθήκες το ΠΠ ΦΑΕΘΩΝ σαλπάρει και κινούμενο με ταχύτητα 7-8 κόμβων, ελίσσεται πλησίον των ευρισκομένων εμπορικών πλοίων αμυνόμενο των Τουρκικών F100 με τον προβληματικό οπλισμό του χωρίς όμως να αποφύγει τα πυρά των Τουρκικών αεροσκαφών με αποτέλεσμα την απώλεια σε νεκρούς και τραυματίες άνω του 50% του πληρώματός του. Μεταξύ των νεκρών ο Ύπαρχος Σημαιοφόρος ΣΕΑ/Μ Π. Χρυσούλης και βαρειά τραυματισμένος ο Κυβερνήτης Ανθυποπλοίαρχος Δ. Μητσάτσος ο οποίος, παρά τον σοβαρό τραυματισμό του και όταν πλέον ο  οπλισμός του πλοίου του εσίγησε, κατόρθωσε με ψυχραιμία να το προσαράξει και να διασωθούν έτσι οι τραυματίες και το υπόλοιπο πλήρωμα. Τελικά, η πυρκαϊά, κατέστρεψε ολοσχερώς το πλοίο.




Οι ηρωικός πεσόντες του Φαέθων είναι:


Υπασπιστής Α’ Σπυρίδων Αγαθός, ετών 29, εκ Γαρούνας Κέρκυρας Αρκαδίας
Ναύτης Νικόλαος Νιάφας, ετών 22, εκ Λαμίας, ναύτης Νικόλαος Καπαδούκας, ετών 22, εκ Γλώσσης Σκοπέλου.
Υπασπιστής Α’ Νικόλαος Πανάγος, ετών 28, εκ Πραγματευτής Αρκαδίας
Ναύτης Παναγιώτης Θεοδωράτος, ετών 21, εκ Μονοπωλάχου Κεφαλληνίας                                  Επίκουρος σημαιοφόρος Παναγιώτης Χρυσούλης, ετών 26, εξ Αθηνών..
Ο 7ος νεκρός του Φαέθων είναι ο Κύπριος Αντης Φιλήτας, που υπηρέτησε εθελοντής.   




2 σχόλια:

  1. Και για ψαρεμα να μας στελνανε θα μας δεινανε τα εργαλεια ψαρικης.Εμεις πηγαμε στον πολεμο χωρις οπλα.Ποσοι γνωριζαν αραγε τον βομβαρδισμο της ακταιωρου "ΦΑΕΘΩΝ"?Δυστυχως το γνωρισαν ομως και βιωσαν με πονο οι μανες και αι συζυγοι των θανοντων και των τραυματιων της παραπανω φωτογραφιας.Μετα απο περιπετεια 54 αρων τα οστα των πεσωντων επεστρεψαν στον τοπο οπου γεννηθηκαν κοντα στους δικους τους ανθρωπους.Τι σχολια να κανει κανεις.Και ποιος θα δωσει στα σχολια σου.Κλεινοντας το σχολειο μου θα ελεγα στους συγγενεις να ειναι περηφανοι για αυτους διοτι.ΔΕΝ ΑΦΗΣΑΝ ΤΗ ΣΗΜΑΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΙ Ο ΑΕΡΑΣ......,ΔΕΝ ΕΒΛΕΠΑΝ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΡΜΑΔΑ ΠΛΟΙΩΝ ΝΑ ΨΑΡΕΥΟΥΝ....,ΟΥΤΕ ΡΙΨΑΣΠΕΙΣ ΗΤΑΝ,ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΔΕΝ ΕΣΤΡΕΨΑΝ ΤΑ ΟΠΛΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΣΥΝΕΛΛΗΝΩΝ...,Αιωνια η μνημη τους. Γεωργιου Δημητριος Ραδιοτ\φητης του υπερωκεανιου "Βασσιλισσα Φρειδερικη"._

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Oσα δημοσιεύματα δεν έχουν την υπογραφή μας αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι την δική μας.Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις,, ή απειλές.

ΜΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΤΗ ΜΝΗΜΗ

Η γνώση του ιστορικού παρελθόντος είναι απαραίτητη για την εθνική αυτογνωσία ενός λαού. Το blog μας με τρόπο απλό χωρίς να διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια, φωτίζει με αναδρομές στα γεγονότα σελίδες ιστορίας του μαρτυρικού Λαού της Κύπρου και των Ελλαδιτών και Κυπρίων νεκρών και αγνοουμένων Ηρώων.