Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

Αποκαλυπτήρια προτομής του ήρωα Κασιμάκη που συμμετείχε στην επιχείρηση 'Νίκη' στην Κύπρο



Αποκαλυπτήρια προτομής του έφεδρου ανθυπασπιστή καταδρομής Σωτήρη Κασιμάκη, πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών στους Αγίους Ασωμάτους Αίγινας.

Στην τελετή παρευρέθηκε και ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας Κυριάκος Κενεβέζος, ο οποίος, μετά το πέρας της τελετής σε ομιλία του επεσήμανε ότι ο Σωτήρηας Κασιμάκης θυσιάστηκε, κρατώντας ψηλά την τιμή των ελληνικών όπλων, για την ελευθερία της Κύπρου κατά την τουρκική εισβολή.  «Στο πρόσωπό του τιμούμε όλους τους πεσόντες καταδρομείς, η θυσία των οποίων σφυρηλάτησε έναν ακόμη κρίκο στους εθνικούς δεσμούς ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο, πλαταίνοντας το αίσθημα του Ελληνισμού», είπε ο κ. Κενεβέζος.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι ο Κασιμάκης και οι σύντροφοί του προέταξαν το «εμείς» αντί του «εγώ» και απέδειξαν έμπρακτα τι σημαίνει εκτέλεση του καθήκοντος προς την Πατρίδα.



«Το παράδειγμά τους παραμένει υψηλό πρότυπο ηρωισμού, αλλά και πολύτιμο μάθημα για όλους τους Έλληνες, που στο ήθος των ηρώων μας αφουγκραζόμαστε τα διδάγματα της ιστορίας ώστε να πάρουμε τις ιστορικές αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον μας και για να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας», υπογράμμισε ο κ. Κενεβέζος.

Ο καταδρομέας Σωτήριος Κασιμάκης του Νικολάου συμμετείχε στη μοιραία επιχείρηση «Νίκη», την αεραποβατική αποστολή μεταφοράς της Α΄ Μοίρας Καταδρομών, από την Ελλάδα στην Κύπρο, τη νύχτα της 21ης-22ας Ιουλίου 1974, για την ενίσχυση των σκληρά μαχόμενων Ελλαδικών και Κυπριακών δυνάμεων, ενώ βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη η τουρκική εισβολή.

Ο τιμώμενος Αιγινήτης ήρωας επέβαινε στο αεροσκάφος ΝORATLAS 52-133 «Nίκη 4» που καταρρίφθηκε λίγο πριν προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Λευκωσίας.

Ήταν ο μόνος από τους είκοσι εννέα πεσόντες καταδρομείς στην επιχείρηση «ΝΙΚΗ», που ήταν έγγαμος και πατέρας μίας κόρης δεκαπέντε μόλις ημερών.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Oσα δημοσιεύματα δεν έχουν την υπογραφή μας αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι την δική μας.Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις,, ή απειλές.