Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

Ο ΕΜΠΕΓΜΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΑΒΟΗΤΟ ΦΑΚΕΛΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ



Ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, με τον γνωστό πομπώδη τρόπο που αναγγέλλει κάποιος το «τίποτε», χαρακτήρισε ιστορικό χρέος την παράδοση του υλικού του Φακέλου.
Η κοροϊδία με τον διαβόητο Φάκελο της Κύπρου, για τα δραματικά γεγονότα του 1974, συνεχίζεται. Η Εξεταστική του 1986-88 δημοσιοποίησε όσα γνωρίζαμε, και απέκρυψε αυτά που δεν θα μάθουμε ποτέ, επειδή είναι διαβαθμισμένα. Για ποιον Φάκελο λοιπόν συζητάμε;

Οι ευθύνες στους στρατιωτικούς αποδόθηκαν. Και είναι προφανές ότι τα διαβαθμισμένα και κλειδαμπαρωμένα έγγραφα δεν αναφέρονται σε στρατιωτικούς, τους οποίους -με το κλίμα της μεταπολίτευσης- δεν θα κάλυπτε κανείς. Υπάρχει επομένως, κάθε λόγος να υποθέσει κάποιος ότι αυτά που αποκρύπτονται αφορούν άνομη συμμετοχή πολιτικών, ενέργειες αμερικανικών και βρετανικών υπηρεσιών και φυσικά τον ρόλο του Μακαρίου, με το πραξικόπημα-παρωδία του Ιωαννίδη. Τι άλλο δεν θέλουν να μάθουμε;



Προσέξτε όμως, σχετικά με τις ανησυχίες που διατυπώθηκαν ως προς τα απόρρητα αρχεία που περιλαμβάνονται στον Φάκελο, ο Ν. Βούτσης επισήμανε ότι το παράρτημα του Πρωτοκόλλου προβλέπει κοινή έγγραφη άδεια των δύο κοινοβουλίων για την πρόσβαση σε αυτά. Επομένως, ή θα παραμείνουν εσαεί κλειστά αυτά τα Πρωτόκολλα, ή θα είναι μετρημένοι στα δάχτυλα αυτοί που θα αποκτήσουν πρόσβαση, και θα σιωπήσουν όπως σιώπησαν όλοι όσοι έλαβαν πλήρη γνώση.

Ένα από αιτήματα της παιδικής ηλικίας του ΠΑΣΟΚ, εκπεφρασμένο με ιδιαίτερο στόμφο από τον Ανδρέα Παπανδρέου, ήταν το άνοιγμα του Φακέλου της Κύπρου. Όντως, όταν έγινε πρωθυπουργός, πήρε τον Φάκελο στα χέρια του και… τον καταχώνιασε σε διπλοκλειδωμένο ερμάριο. Το ίδιο έπραξαν και όλες οι μετέπειτα κυβερνήσεις, όπως και η σημερινή που υποσχέθηκε -πλην των λαγών με πετραχήλια- ότι θα ανοίξει τον Φάκελο.

Κι αυτό που συμβαίνει είναι παραδοθεί στην Κύπρο, όπου θα παιχθεί κι εκεί το ανάλογο θέατρο, αφού κι εκεί υπάρχουν επτασφράγιστα έγγραφα που δεν δημοσιοποιούνται. Μάλιστα δε, υπάρχει και σασπένς στην υπόθεση. Ο "Πολίτης" της Λευκωσίας, με υπερηφάνεια δημοσιεύει, ότι κατόρθωσε να εισέλθει στον χώρο που βρίσκεται το δωμάτιο ασφαλείας, στο κυπριακό Κοινοβούλιο, όπου βρίσκεται ο κυπριακός Φάκελος και έκαναν χώρο και για τον ελλαδικό που θα παραλάβουν.

Δεν ξέρω πόσο σας είναι χρήσιμο να το πληροφορηθείτε, αποτολμώ πάντως να μεταφέρω απόσπασμα από την εφημερίδα, όπου το strong room είναι ένα δωμάτιο 4x6 μέτρα περίπου, το οποίο είναι διαμορφωμένο εσωτερικά ως ένα μεγάλο χρηματοκιβώτιο, το οποίο ασφαλίζει το περιεχόμενό του από όλους τους πιθανούς κινδύνους, της πυρκαγιάς συμπεριλαμβανομένης.

Για να μπει κάποιος στο δωμάτιο, το οποίο αποτελείται από ειδικά ράφια, θα πρέπει να βάλει κωδικό ασφαλείας και να ξεκλειδώσει περισσότερες από δύο κλειδαριές ασφαλείας, αλλά και συρόμενου κάγκελου που τοποθετήθηκε αμέσως μετά την πόρτα εισόδου. Τονίζεται πως κανένας αξιωματούχος ή υπηρεσιακός δεν μπορεί να εισέλθει μόνος του στο δωμάτιο, αφού κανείς δεν διαθέτει είτε όλα τα κλειδιά ή τον κωδικό.

Η 30μελής Εξεταστική Επιτροπή που συνέστησε η Βουλή των Ελλήνων, το 1986, συγκέντρωσε -σε δύο χρόνια- μαρτυρικές καταθέσεις και έγγραφα, συνολικά 20.798 σελίδες, και τις κατέθεσε στα πρακτικά του Κοινοβουλίου, μαζί με τα πορίσματα των κομμάτων, αφού ως συνήθως, δεν κατέληξαν σε κοινό πόρισμα. Μέσα σ’ αυτόν τον "Φάκελο" δεν υπάρχουν μυστικά.

Τα μυστικά βρίσκονται στις εκθέσεις των μυστικών υπηρεσιών. Αυτές θα υπάρχουν στον Φάκελο της Κύπρου; Και αν υπάρχουν, αφού δεν πρόκειται να βγουν από το δωμάτιο ασφαλείας του κυπριακού Κοινοβουλίου, προς τι όλο αυτό το θέατρο περί "ανοίγματος" του Φακέλου;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Oσα δημοσιεύματα δεν έχουν την υπογραφή μας αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι την δική μας.Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις,, ή απειλές.