ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

<

Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Ο ΗΡΩΑΣ ΑΝΤΙΠΤΕΡΑΡΧΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ επέστρεψε» στο Αγρίνιο




Αφίχθησαν σήμερα στις 12.00 στον Άγιο Γεώργιο του κοιμητηρίου Αγρινίου τα οστά του Αγρινιώτη ήρωα της Κύπρου στις 22 Ιουλίου του 1974 Αντιπτεράρχου Βασίλη Παναγόπουλου που κατερρίφθη στην Κύπρο ενώ ήταν σε διατεταγμένη υπηρεσία από φίλια πυρά από λάθος. Μετά την εντυπωσιακή και σεμνή τελετή υποδοχής τελέστηκε τρισάγιο, ενώ η οικογένεια του ήρωα προσέφερε καφέ στους παρευρισκόμενους.







Η ιστορία του ήρωα Αντιπτεράρχου Αγρινιώτη Βασίλη Παναγόπουλου έχει ως εξής: Η πρώτη εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο έγινε στις 20 Ιουλίου του 1974. Την 21η Ιουλίου αποφασίσθηκε στρατιωτική επιχείρηση ενίσχυσης της άμυνας του αεροδρομίου της Λευκωσίας με την κωδική ονομασία «Νίκη».

Το σχέδιο της επιχείρησης προέβλεπε την αερομεταφορά και απόβαση καταδρομέων με αεροσκάφη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Δυστυχώς, την 21η Ιουλίου και ώρα 22:35 η αποστολή ξεκίνησε με χρονικό περιορισμό τα μεσάνυκτα της ίδιας μέρας. Μόνο όμως τα 15 αεροσκάφη Noratlas από τα 20 κατάφεραν να απογειωθούν στο χρονικό περιθώριο το οποίο προέβλεπε το σχέδιο, με αποτέλεσμα τα υπόλοιπα αεροσκάφη (5 Noratlas και 10 C-47) να παραμείνουν στο αεροδρόμιο της Σούδας.





Λόγω καθυστέρησης του ΑΕΔ να ενημερώσει για την έλευση συμμαχικών αεροπλάνων ήταν να θεωρήσουν εχθρικά! Τα αντιαεροπορικά πυρά χτύπησαν το αεροπλάνο το οποίο εκείνη την στιγμή βρισκόταν στο στάδιο προσγείωσης, ανεφλέγη και συντριβή λίγα χιλιόμετρα από τον διάδρομο προσγείωσης.

















πηγη: http://sinidisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Oσα δημοσιεύματα δεν έχουν την υπογραφή μας αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι την δική μας.Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις,, ή απειλές.

ΜΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΤΗ ΜΝΗΜΗ

Η γνώση του ιστορικού παρελθόντος είναι απαραίτητη για την εθνική αυτογνωσία ενός λαού. Το blog μας με τρόπο απλό χωρίς να διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια, φωτίζει με αναδρομές στα γεγονότα σελίδες ιστορίας του μαρτυρικού Λαού της Κύπρου και των Ελλαδιτών και Κυπρίων νεκρών και αγνοουμένων Ηρώων.