Νέες συγκλονιστικές αποκαλύψεις για τους ήρωες στρατιώτες που μαρτύρησαν στα χέρια των κατακτητών. Οι επιστημονικές αναλύσεις επιβεβαίωσαν τους χειρότερους φόβους των συγγενών τους...
Την ώρα που η ελληνική γη υποδέχτηκε τα οστά των παιδιών της που έπεσαν ηρωικά στην Κύπρο το «μαύρο» καλοκαίρι του 1974, τα στοιχεία που έρχονται στο φως για τις συνθήκες θανάτου των Ελλήνων στρατιωτών, αποδεικνύουν ότι η τουρκική βαρβαρότητα έδειξε πάνω τους το πιο άγριο πρόσωπό της. Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον σε μία περίπτωση αποδεδειγμένα, η σορός ενός εκ των αγνοουμένων στρατιωτών της ΕΛΔΥΚ από την επική μάχη του στρατοπέδου στις 14-16 Αυγούστου 1974 βρέθηκε με δεμένα τα χέρια πισθάγκωνα, ενώ τα σκελετικά ευρήματα έφεραν εμφανή σημάδια από σφαίρες.Πρόκειται για τον στρατιώτη Ιωάννη Παπαδόπουλο, από τον Πύργο Ηλείας, ο οποίος υπηρετούσε στον 40ο λόχο της ΕΛΔΥΚ. Τα οστά του βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο, όπου συνολικά εντοπίστηκαν 12 λείψανα, περίπου 1,5 χιλιόμετρο από το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ στην περιοχή του Κιόνελι.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο αδερφός του, Νίκος Παπαδόπουλος, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο μαζί με τους υπόλοιπους συγγενείς για την παραλαβή των οστών, η ενημέρωση έγινε το πρωί στο Ανθρωπολογικό Ινστιτούτο όπου ενημερώθηκαν όλοι προσωπικά για τις συνθήκες εντοπισμού των λειψάνων. Μαζί τους και οι συγγενείς του κρητικού ήρωα Μανούσου Τριανταφυλλίδη ο οποίος πολέμησε στην Μάχη της ΕΛΔΥΚ και από τις 16 Αυγούστου 1974 ήταν στην λίστα των αγνοουμένων. Την Κυριακή 28 Μαϊου, η γεννέτειρά του, το χωριό Ποταμιές θα τον υποδεχθεί με τις πρέπουσες τιμές.
Στη Λευκωσία λοιπόν, σε μια έντονα φορτισμένη ατμόσφαιρα, οι συγγενείς των μέχρι πρόσφατα αγνοουμένων, οι οποίοι σήκωναν επί 43 χρόνια τον δικό τους σταυρό αναζητώντας πληροφορίες για τα αγαπημένα τους πρόσωπα, έμαθαν τις συνθήκες θανάτου, όπως αυτές προκύπτουν από την εξέταση των σκελετικών ευρημάτων.
Για την περίπτωση του Ιωάννη Παπαδόπουλου, βρέθηκε δεμένος και πυροβολημένος σε αρκετά σημεία, ενώ οι Τούρκοι είχαν χρησιμοποιήσει ως σχοινί, το κορδόνι των στρατιωτικών του αρβυλών! Το γεγονός ότι τα λείψανα βρέθηκαν σε αρκετή απόσταση από το στρατόπεδο, σημαίνει ότι ο συγκεκριμένος στρατιώτης, πιάστηκε ζωντανός, πέρασε ένα διάστημα -ίσως και λίγων ωρών- ως αιχμάλωτος στα χέρια των Τούρκων και εκτελέστηκε! Άρα αποδεδειγμένα βάση των ευρημάτων μιλάμε για ένα ακόμα έγκλημα πολέμου. Το πιθανότερο είναι να είχαν την ίδια τύχη και οι υπόλοιποι αγνοούμενοι που βρέθηκαν στον ίδιο ομαδικό τάφο!
«Θέλω το κορδόνι, είναι αποδεικτικό στοιχείο του εγκλήματος»
Ο αδερφός του στρατιώτη της ΕΛΔΥΚ, ζήτησε επίμονα να παραλάβει μαζί με τα οστά και το κορδόνι των αρβύλων που χρησιμοποιήθηκε από τους Τούρκους για να δεθεί ο Ιωάννης Παπαδόπουλος, πριν εκτελεστεί, όμως όπως καταγγέλλει στη συνομιλία που είχαμε μαζί του, το μέλος της ε/κ πλευράς στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) Νέστορας Νέστορος αρνήθηκε να το παραδώσει!
Η Κρήτη υποδέχεται τα Παιδιά της…Θρήνος στο νησί!
Στη γενέτειρά τους επιστρέφουν οι ήρωες που έπεσαν στην Κύπρο τα λείψανα των οποίων έφτασαν χθες στην Ελλάδα με αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας μέσα σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης και οδύνης.
Πρόκειται για νεκρούς της τορπιλακάτου «Φαέθων» που βυθίστηκε από τουρκικά αεροσκάφη το 1964, για νεκρούς του αεροσκάφους «Νοράτλας» που καταρρίφθηκε το 1974 στη Λευκωσία και άλλους νεκρούς από μάχες με τους Τούρκους.
Η κρητική γη «υποδέχεται» σήμερα τον ανθυπασπιστή Πεζικού Μανούσο Τριανταφυλλίδη και τον καταδρομέα Στέφανου Τζιλιβάκη.
Στις Ποταμιές ο Μ. Τριανταφυλλίδης
Ο Μανούσος Τριανταφυλλίδης έχασε τη ζωή του στις 16 Αυγούστου 1974, υπερασπιζόμενος το στρατόπεδο τις Ε.Λ.ΔΥ.Κ από τους Τούρκους εισβολείς στη Μάχη του 2ου Αττίλα στην Κύπρο.
Η άφιξη των οστών του θα γίνει σήμερα, στη 1 το μεσημέρι, στις Ποταμιές του Δήμου Χερσονήσου στον Ιερό Ναό Αγ. Δημητρίου. Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στις 3 το μεσημέρι. Η ταφή θα γίνει στο Μνημείο Πεσόντων Ηρώων (δίπλα στο ναό).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Oσα δημοσιεύματα δεν έχουν την υπογραφή μας αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι την δική μας.Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις,, ή απειλές.