ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

<

Σάββατο 20 Μαΐου 2017

Κύπρος: Ταυτοποιήθηκαν τα οστά στρατιώτη της ΕΛΔΥΚ που είχε χαθεί το 1974


Ένας αγρότης εντόπισε τα οστά του ήρωα σε χώρο όπου είχε τα ζώα του, κοντά στο στρατόπεδο που υπερασπίστηκε, που έδωσε μάχη κατά του «Αττίλα», η Ελληνική Δύναμη της Κύπρου, τον Αύγουστο του 1974.

Ένα επώδυνο κεφάλαιο για την οικογένεια Τριάντη από την Άνω Σκαφιδωτή του Φαναρίου Πρέβεζας θα κλείσει και τυπικά σε μία εβδομάδα, καθώς το απόγευμα του Σαββάτου 27 Μαΐου θα μεταφερθούν εκεί τα οστά του αγνοούμενου, επί 43 χρόνια, φαντάρου της κυπριακής τραγωδίας. Την Κυριακή(28-5-17) με όλες τις τιμές και παρουσία στρατιωτικού αγήματος, θα γίνει η κηδεία και η ταφή του στο Καναλάκι Πρέβεζας, καθώς εκεί βρίσκονται θαμμένοι οι γονείς του.


Την ιστορία του ήρωα συμπατριώτη μας που έχασε τη ζωή του σε μάχη με τους Τούρκους στην Κύπρο, θα ξετυλίξει το Σάββατο(20-5-17) το πρωί, στη δημοσιογραφική του εκπομπή ο Δημήτρης Λούπας που θα συνομιλήσει με συγγενείς του.

Με τα μέχρι τώρα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ο Βασίλης Τριάντης ήταν τότε 21 ετών και υπηρετούσε στην ΕΛΔΥΚ. Πριν από λίγες ημέρες εντοπίστηκαν τυχαία τα οστά του και ταυτοποιήθηκαν. Ένας αγρότης εντόπισε τα οστά του ήρωα σε χώρο όπου είχε τα ζώα του, κοντά στο στρατόπεδο που υπερασπίστηκε, που έδωσε μάχη κατά του «Αττίλα», η Ελληνική Δύναμη της Κύπρου (ΕΛΔΥΚ), τον Αύγουστο του 1974. 


Στην Κύπρο υπάρχει οργανωμένο επιστημονικό συνεργείο που ψάχνει, βρίσκει και ταυτοποιεί τα ευρήματα από σορούς των αγνοουμένων στρατιωτών(κάτω φωτό).

«Μία ζωή αγωνία» λέει με συγκίνηση ο αδελφός του, Κώστας και θυμάται εκείνη την ημέρα που μία αντιπροσωπεία από το τότε τάγμα εθνοφυλακής πήγε στο χωριό για να ενημερώσει την οικογένεια. «Ήταν 18 Αυγούστου. Ήρθαν τα ΤΕΑ και μας είπαν ότι ο Βασίλης, αγνοείται. Χάθηκε στην μάχη το τριήμερο 14-16 Αυγούστου. Ο πατέρας και η μάνα κατέρρευσαν. Δεν θέλαμε να πιστέψουμε τα χειρότερα. Η μάνα, μέχρι πριν 10 χρόνια που πέθανε, ζούσε με την ελπίδα ότι θα τον ξαναδεί», τονίζει. Δύο χρόνια αργότερα, ο Κώστας Τριάντης, αναζητώντας τον αδελφό του, πήγε στην Κύπρο. Όπως αναφέρει, εκεί η ελπίδα να τον βρει ζωντανό χάθηκε, γιατί οι μαρτυρίες έλεγαν πως οι Τούρκοι περικύκλωσαν το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ και δεν άφησαν κανέναν ζωντανό, γιατί πολέμησαν.
Ένας φαντάρος της ΕΛΔΥΚ, από την περιοχή της Πάργας, ο οποίος επέζησε και γύρισε πίσω, είπε στην οικογένεια Τριάντη πως είχε δει το παιδί τους, τον Βασίλη, τραυματία κοντά στο στρατόπεδο.
Ο Κώστας Τριάντης τόνισε στο ΑΠΕ πως ο αδελφός του «βγήκε από μικρός στη δουλειά, στα καράβια, πήγε στην Αυστραλία και επέστρεψε για να υπηρετήσει την πατρίδα». Όπως θυμάται, τον Νοέμβριο του 1973, πριν αναχωρήσει για την Κύπρο, ο Βασίλης είχε στείλει ένα γράμμα στο σπίτι και ζητούσε να δει τα αδέλφια του. «Είχε φαίνεται ένα κακό προαίσθημα πως δεν θα μας ξαναδεί» συμπληρώνει.
Δημοσιεύουμε πιο κάτω και δύο φωτογραφίες ντοκουμέντο που προέρχονται από αρχείο Άγγλου ρεπόρτερ που δείχνει τις μάχες, όπου οι Τούρκοι εξόντωσαν τους Έλληνες στρατιώτες που πολέμησαν και αμύνθηκαν.




ΠΗΓΗ:http://prevezaposto.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Oσα δημοσιεύματα δεν έχουν την υπογραφή μας αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι την δική μας.Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις,, ή απειλές.

ΜΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΤΗ ΜΝΗΜΗ

Η γνώση του ιστορικού παρελθόντος είναι απαραίτητη για την εθνική αυτογνωσία ενός λαού. Το blog μας με τρόπο απλό χωρίς να διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια, φωτίζει με αναδρομές στα γεγονότα σελίδες ιστορίας του μαρτυρικού Λαού της Κύπρου και των Ελλαδιτών και Κυπρίων νεκρών και αγνοουμένων Ηρώων.