ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

<

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΑ ΤΗΣ Α! ΜΟΙΡΑΣ ΘΩΜΑ ΚΡΥΟΥΣΗ



ΘΩΜΑΣ  ΚΡΥΟΥΣΗΣ


Γεννημένος στο Λιπαρό Πέλλας στις 15 Μαρτίου 1952, από τον Κρυούση Τραϊανό του Θωμά και τις Ευσταθίας Κρυούση του Χρήστου . Αποφοίτησε από το Δημοτικό σχολείο Λιπαρού Δήμου Πέλλας και έπειτα μετανάστευσε στην Γερμανία με τον πατέρα του και επέστρεψε στην πατρίδα για να υπηρετήσει την θητεία του το 1972. Υπηρέτησε στις Ένοπλες Δυνάμεις ως καταδρομέας στην Α! Μοίρα Καταδρομών. Στις 22 Ιουλίου 1974 μετέβη στην Κύπρο,  όπου συμμετείχε στην στρατιωτική επιχείρηση “Νίκη”, που εκτελέστηκε τη νύχτα της 21/22 Ιουλίου 1974.

Επιχείρηση Νίκη είναι η κωδική ονομασία που δόθηκε σε μυστική στρατιωτική αποστολή της Ελλάδος την 21η προς 22α Ιουλίου 1974 προς την Κύπρο με σκοπό την αερομεταφορά καταδρομέων στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας . Η αποστολή ήταν επιτυχής και χαρακτηρίσθηκε από τον διεθνή τύπο ως " αποστολή αυτοκτονίας ".



Οι ήρωες στην αληθινή ζωή δεν φορούν αστραφτερές πανοπλίες σφυρηλατημένες από Θεούς. Είναι συνήθως απλοί άνθρωποι που σε ακραίες περιστάσεις, αναδεικνύουν τις σπάνιες αρετές τους και σίγουρα δεν θα πέρναγαν απαρατήρητοι δίπλα σας, λόγω της λεβεντιάς του παραστήματος τους.Έτσι και ο ΤΟΜ όπως τον αποκαλούσαν στην ιδιαίτερη πατρίδα του, βρέθηκε με τους συμπολεμιστές  του της  Α΄ Μοίρας  Καταδρομών στην πρώτη γραμμή, «προασπιζόμενος τα πάτρια εδάφη της Κύπρου».



Έλαβε μέρος στη Μάχη του αεροδρομίου ..
Η ηρωική μάχη που έδωσαν οι Ελληνοκυπριακές δυνάμεις στο χώρο του αεροδρομίου Λευκωσίας για να αποτρέψουν την κατάληψή του από τον Τούρκο εισβολέα ήταν από τις πλέον καθοριστικές μάχες στην Κύπρο τον Ιούλιο του ΄74. Ένα ολόκληρο σύνταγμα του τουρκικού στρατού σχεδόν 2000 άνδρες αποδεκατίζεται από τους Έλληνες καταδρομείς τριών λόχων.
 Μετά από σκληρή μάχη κατάφεραν να κρατήσουν το αεροδρόμιο σε Ελληνικά χέρια και με εντολή του Γ.Ε.Φ να παρεδόθη στον Ο.Η.Ε.

Κατά τη δεύτερη φάση της εισβολής η Α! Μοίρα πολέμησε ως 35 Μοίρα Καταδρομών, σύμφωνα με το κυπριακό σύστημα αρίθμησης. Αποστολή της 35 ήταν η άμυνα στην περιοχή ανατολικώς της Λευκωσίας και η προστασία του αυτοκινητόδρομου που ένωνε την Λευκωσία με την Λεμεσό.

Οι δυνάμεις της ΕΛΔΥΚ, των μοιρών καταδρομών, των ελάχιστων τεθωρακισμένων και του τάγματος 336 το οποίο αντιστάθηκε στον Άγιο Παύλο, ήταν αυτές που διακρίθηκαν περισσότερο στην φάση αυτή της εισβολής όταν οι περισσότερες μονάδες της Εθνικής Φρουράς είχαν μηδαμινή απόδοση ή αυτοδιαλύονταν.. Χαρακτηριστικό των σκληρών μαχών και του ηρωισμού των καταδρομέων της 35 Μοίρας Καταδρομών.

Τον Δεκέμβριο του 1974 απολύθηκε, αντιμετωπίζοντας όμως σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα (κρίσεις επιληψίας) και επέστρεψε στο χωριό του, .Ασχολήθηκε με αγροτικές εργασίες στα κτήματα του πατέρα του αλλά και ως ελαιοχρωματιστής του χωριού.  Το 1977 παντρεύτηκε με την Χριστίνα Κρυούση από τους Γαλατάδες Πέλλας και απέκτησαν δύο παιδιά τον Τραϊανό και την Ευσταθία.



Παρόλα τα όσα προβλήματα υγείας είχε και χωρίς καμία βοήθεια κρατική η οτιδήποτε άλλο, συνέχισε να εργάζεται σε αγροτικές εργασίες η σαν ελαιοχρωματιστής, καταφέρνοντας να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις τής δύσκολης καθημερινότητας  και να μεγαλώσει με την βοήθεια της συζύγου του Χριστίνα  τα παιδιά του με ήθος και αξιοπρέπεια.


Το ανάλγητο κράτος 


Τα όσα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε στην διάρκεια όλων αυτών των ετών, το κράτος αδιαφορούσε, ενώ είχε όλα τα απαραίτητα έγγραφα για την πολεμική του σύνταξη, αυτή κοβόταν από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους με το αιτιολογικό ότι δεν νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο της Κύπρου κατά την πολεμική περίοδο παρόλο ότι στο 401 ΓΣΕΕ διαγνώστηκε με  αναπηρία 85%, λόγο Μετατραυματικής  εμπειρίας (Σύνδρομο Βιετνάμ) θεωρώντας αναξιόπιστη την επιτροπή της Υγειονομικής Υπηρεσίας Στρατού που είναι και ανώτερη ..... 

Εκ τούτου μετά κόπων και βασάνων το 2004 με την βοήθεια κάποιου, κατάφερε να αποκτήσει 'Άδεια περιπτέρου και μία προσωρινή σύνταξη του ΟΓΑ 380 ευρώ.

Τον Αύγουστο του 2012 έρχεται και άλλο τελειωτικό χτύπημα,  (καρκίνος στον πνεύμονα )....Επί τέσσερα χρόνια  ταλαιπωρία σε νοσοκομεία, αφαίρεση πνεύμονα και  χημειοθεραπείες. 

O Ηρωικός καταδρομέας Θωμάς Κρυούσης έφυγε στις 29 Μαρτίου 2016. Χωρίς να πεί ποτέ πονάω, Ο ΠΟΛΕΜΟΣ,Ο ΠΟΝΟΣ ΚΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ είναι για τα παληκάρια ήταν τα τελευταία του λόγια.

Περήφανος χαρακτήρας πραγματικός μαχητής της ζωής, γεμάτος αξιοπρέπεια κέρδισε πολλές μάχες,έχασε άνισα όμως τη μάχη με την επάρατη νόσο. 'Έχει αφήσει όμως μια εξαιρετική  κληρονομιά.... το παράδειγμα της δική του μαχητικότητας, με τις ηρωικές του πράξεις αναφορικά με τον αγώνα για ζωή, αλλά και μια σπουδαία Οικογένεια περήφανοι, μα λυπημένοι που έχασαν τον δικό τους ΤΟΜ , τον σύζυγο,τον πατέρα.

Άλλος ένας Αετός πέταξε ψηλά να συναντήσει τα αδέλφια του. ΑΘΑΝΑΤΟΣ


ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ:
Σύζυγος: Χριστίνα Κρυούση
Υιός:  Τραινος Κρυούσης
Κόρη: Ευσταθία Κρυούση


                                                ΒΙΝΤΕΟ 1ο



                                            ΒΙΝΤΕΟ 2ο








ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ





















                                     ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΗΤΕΊΑ ΤΟΥ











6 σχόλια:

  1. Υποκλινόμαστε και κλείνουμε στην καρδιά μας ΤΟΝ ΗΡΩΑ ΘΩΜΑ ΚΡΥΟΥΣΗ τον προδομένο καταδρομέα από το ΕλλαδοΑθηναικό κράτος που δεν λύγισε στις κακουχίες του πολέμου την προδοσία του κράτους και τον θάνατο. Τιμή και δόξα στο Λαμπερό Αστέρι της Ελλάδας γνήσιο απόγονο του Νικηταρά (ο οποίος αν ανατρέξει κανείς στα Γενικά Αρχεία του κράτους θα βρει το εξής περιστατικό. Γέρος πια ο Νικηταράς καθόταν λίγο πιο μακρυά από την τότε βουλή και τυφλός ζητιάνευε για να ζήσει. Πέρασε κάποιος που τον συμπαθούσε ήταν Γάλλος φιλέλληνας και τον ρώτησε "τι κάνεις Καπετάνιε εδώ;" και εκείνος αμέσως μάζεψε το χέρι του για να μη φανεί στον ξένο ότι πεινούσε και ζητιάνευε και ρεζιλέψει την πατρίδα του μπροστά του και του είπε "έ λόρδε μου βγήκα να πάρω τον αέρα μου". Φεύγοντας ο Γάλλος πέταξε μπροστά στα πόδια του Νικηταρά ένα σακκούλι με νομίσματα. Τότε ο Μέγας Νικηταράς με την περηφάνεια του λέει "Λόρδε κάτι σου έπεσε κάτω". ΑΥΤΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ ο ξεχασμένος από την ελεύθερη Ελλάδα ΑΥΤΟΣ ΚΑΙ Ο ΘΩΜΑΣ ΚΡΥΟΥΣΗΣ ο ξεχασμένος από το ΕλλαδοΑθηναικό κράτος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστω πολυ για τα καλα σου λογια για τον αειμνηστο πατερα μου...Τον γνωριζες προσωπικα;

      Διαγραφή
  2. Οχι δεν τον γνωριζω αλλα παλληκαρι μου Οι Ηρωες πρεπει να ειναι γνωστοι σε κεινους που θελουν να ονομαζονται Ελληνες. Απο το youtube καποια βιντεακια ειδα φετος και εμαθα τι επιτελους εγινε στην θρυλικη μαχη του αεροδρομιου το 1974 και ενοιωσα γιατι ονομαζεται ΠΡΟΔΟΣΙΑ. Ενοιωσα τι σημαινει να διμεις το παρον στην Πατριδα και η πολιτεια να σε γραγει στα παλαια των υποδηματων της, να υποφερεις για χαρη της πατριδος σου ολη σου την ζωη φτωχος και ασθενης και η πολιτεια να αδιαφορει. Τελθκα ΜΟΝΟ ΣΤΟΝ ΘΕΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΟΜΑΣΤΕ πουθενα αλλου. Αν εχεις λογαριασμο στο facebook θα ηθελα να επικοινωνησω με τον γιο του ΗΡΩΑ ΘΩΜΑ ΚΡΥΟΥΣΗ. Γιατι καταλαβαινω και την δικη σας ταλαιπωρια να επιβιωσετε μεσα απο την πληρη αδιαφορια της πολιτειας. Εγω ειμαι γεματη ευγνωμοσυνη στον ΗΡΩΑ ΠΑΤΕΡΑ ΣΟΥ και Εκεινον νοιωθω Ελλαδα και ποθω να ακολουθησω το παραδειγμα Του στην καθημερινοτητα μου χωρις να γκρινιαζω για τιποτα (για την οικονομικη κριση που περναμε) εχω e-mail leniakali@yahoo.gr.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας ευχαριστούμε και χαιρόμαστε που υπάρχουν άνθρωποι με την δική σας ευαισθησία, σε τέτοια θέματα που στην σημερινή πραγματικότητα είναι απαξιωμένα !!! Ο ΤΡΑΙΑΝΟΣ γιός του αείμνηστου ΘΩΜΑ θα έρθει σε επαφή μαζί σας . Μετά τιμής Χάλαρης Αργύρης.

      Διαγραφή
  3. Ειναι μεγαλη η τιμη για μενα διοτι κυριε Τραιανε δεν εψουμε την ευκαιρια στην ζωη μας να ερχομαστε σε επικοινωνια με του Ηρωες της πατριδας μας. Μακαρι αυτο να το ειχα κανει οταν ζουσε ο υπερλαμπρος Ηρωας πατερας σας θα ηταν για μενα ευτυχια. Ελπιζω ομως το παραδειγμα του να γινει βιωμα στην ζωη μας ετσι ωστε τουτο το ταλαιπωρο γενος να μη χαθει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Oσα δημοσιεύματα δεν έχουν την υπογραφή μας αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι την δική μας.Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις,, ή απειλές.

ΜΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΤΗ ΜΝΗΜΗ

Η γνώση του ιστορικού παρελθόντος είναι απαραίτητη για την εθνική αυτογνωσία ενός λαού. Το blog μας με τρόπο απλό χωρίς να διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια, φωτίζει με αναδρομές στα γεγονότα σελίδες ιστορίας του μαρτυρικού Λαού της Κύπρου και των Ελλαδιτών και Κυπρίων νεκρών και αγνοουμένων Ηρώων.