ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

<

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016

Αθάνατος! Η γη της Αργολίδας υποδέχθηκε τα οστά του ήρωα Ευάγγελου Τσάκωνα



Η γη της Αργολίδας υποδέχθηκε σήμερα τα οστά του ήρωα Καταδρομέα Ευαγγέλου Τσάκωνα που κατέπεσε με το NORATLAS στην Κύπρο στην επιχείρηση “Νίκη”, στις 22 Ιουλίου 1974 στην Κύπρο. 

Ο Δήμος Επιδαύρου ο
ργάνωσε τιμητική υποδοχή επαναπατρισμού των οστών του Ήρωα Καταδρομέα Ευαγγέλου Τσάκωνα, στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Κολιάκι Δήμου Επίδαυρου, σήμερα Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016.
Τελέστηκε δοξολογία, επιμνημόσυνη δέηση και αποδόθηκαν τιμές από στρατιωτικό άγημα κατά την ταφή. “Αθάνατος” φώναζαν όσοι τον ακολούθησαν στην τελευταία του κατοικία. 

Ο Δεκανέας Ευάγγελος Τσάκωνας, ετών 21 ,
ήταν ένας από τους καταδρομείς που επέβαιναν στο Ελληνικό αεροσκάφος NORATLAS με σκοπό την αναχαίτιση των Τουρκικών δυνάμεων εισβολής στην Κύπρο, το καλοκαίρι του 1974, το οποίο συνετρίβη λίγο πριν το αεροδρόμιο της Λευκωσίας.



Η ομιλία του Δημάρχου Κων/νου Γκάτζιου
Ο Ελληνικός Λαός, στη μακραίωνη ιστορία του, καθώς πέρασε από συμπληγάδες και χαλασμούς, είχε πάντα δύο σημεία αναφοράς: Πίστη και Ψυχή.
Πίστη στην πατρίδα και την Ορθοδοξία και Ψυχή, δηλαδή παλικαριά, ηθικό χρέος απέναντι στα Όσια και τα Ιερά και φιλότιμο, που εκφραζόταν στις κρίσιμες στιγμές ως ένθερμος πατριωτισμός, ανδρειοσύνη και θυσία.
Μια τέτοια θυσία ήρθαμε να τιμήσουμε σήμερα εδώ, σε μια τελετή γεμάτη συγκίνηση και Εθνική Υπερηφάνεια, για τον Ήρωα του Σώματος των Ελλήνων Καταδρομέων Ευάγγελο Τσάκωνα που έχασε τη ζωή του εκείνο το καλοκαίρι του ‘74 όταν οι Τούρκοι απροκάλυπτα εισέβαλλαν στη μαρτυρική Κύπρο προσβάλλοντας βάναυσα τα Εθνικά μας Δίκαια.
Το αεροπλάνο που μετέφερε 15 καταδρομείς, κατερρίφθη, και ο Ευάγγελος Τσάκωνας όπως και όλα τα άλλα παλικάρια, πέρασαν στην αιωνιότητα που απολαμβάνουν οι Ήρωες.
Φοβάμαι όμως ότι, όσο και να τους αποδίδουμε τιμές, η ψυχή τους δεν γαληνεύει, όσο η ξένη εισβολή παραμένει στην Κύπρο, όσο η διχοτόμηση πλήττει το νησί, όσο το ψευδοκράτος θριαμβολογεί και αμφισβητεί την ελληνικότητα των Κυπρίων, και όσο ο νέος Σουλτάνος Ερντογάν αμφισβητεί την εγκυρότητα της Συνθήκης της Λωζάνης υποστηρίζοντας ότι τα νησιά του Αιγαίου είναι τούρκικο έδαφος και θέτει θέμα υφαλοκρηπίδας.
Οι ήρωες καταδρομείς του ‘74 δεν είχαν άλλο τρόπο να υπηρετήσουν την ουσία της Ρωμιοσύνης παρά μόνο προσφέροντας με πάθος την ίδια τους τη ζωή.
Στη μνήμη αυτών των παιδιών και στα οράματά τους για την Ελλάδα και την Εθνική της Ανεξαρτησία που τους οδήγησαν σε αυτή τη μέγιστη πράξη να προσφέρουν τη ζωή τους στην Πατρίδα, οφείλουμε όλοι, μέσα μας, να ψάλλουμε ευλαβικά, με πλήρη συνειδητοποίηση του νοήματος του κειμένου, τον “Ύμνο στην Ελευθερία”. Ίσως αυτό μας δώσει την δύναμη να αντισταθούμε σήμερα στα θηρία που θέλουν να μας αφανίσουν σαν Ελλάδα και σαν Ρωμιοσύνη.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Επιδαύρου, στην συνεδρίαση της 27 Σεπτεμβρίου 2016, ομόφωνα αποφάσισε να αποδώσει φόρο τιμής στον Ήρωα Καταδρομέα Ευάγγελο Τσάκωνα με την παρουσία του στις εκδηλώσεις υποδοχής και ταφής των οστών του στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Κολλιάκι και να δρομολογήσει τις διαδικασίες για την ονομασία της πλατείας του χωριού όπου βρίσκεται η προτομή του, σε “πλατεία Ευάγγελου Τσάκωνα” ως ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης στον ηρωισμό του.








Πηγή: onalert.gr /Φωτο: EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Oσα δημοσιεύματα δεν έχουν την υπογραφή μας αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι την δική μας.Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις,, ή απειλές.

ΜΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΤΗ ΜΝΗΜΗ

Η γνώση του ιστορικού παρελθόντος είναι απαραίτητη για την εθνική αυτογνωσία ενός λαού. Το blog μας με τρόπο απλό χωρίς να διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια, φωτίζει με αναδρομές στα γεγονότα σελίδες ιστορίας του μαρτυρικού Λαού της Κύπρου και των Ελλαδιτών και Κυπρίων νεκρών και αγνοουμένων Ηρώων.