ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

<

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

ΠτΔ: ΕΓΚΛΗΜΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΟ ΔΡΑΜΑ ΤΩΝ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ



Έγκλημα πολέμου, χαρακτήρισε το δράμα των αγνοουμένων ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε χαιρετισμό του σε μια έντονα φορτισμένη συγκινησιακά ατμόσφαιρα εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους Ελλαδίτες πεσόντες και αγνοούμενους κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 που πραγματοποιήθηκε ψες στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.
"Το έγκλημα στην περίπτωση των αγνοουμένων μας", είπε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, "δεν είναι στιγμιαίο". Σημείωσε ότι, για 42 χρόνια, αποκρύβονται πληροφορίες και συγκαλύπτονται από την Τουρκία ευθύνες. Ανέφερε ότι σε μερικές περιπτώσεις, αναγνωρίζοντας το έγκλημα, μετακίνησαν οστά, προκειμένου να παραπλανήσουν τις αρμόδιες Αρχές. "Πρόκειται", τόνισε, "για έγκλημα πολέμου και όπως ισχύει για όλα τα εγκλήματα πολέμου, δεν υπάρχουν δικαιολογίες και ελαφρυντικά".


CNA Fc6bde0f296b34e68b76d865f0b0bf919


Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η τραγική αυτή κατάσταση, που προκαλεί τόσο πόνο και αγωνία σε χιλιάδες οικογένειες Ελλαδιτών και Ελληνοκυπρίων, είναι απάνθρωπη και συνιστά πρόκληση προς την πολιτισμένη ανθρωπότητα.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε πως, παρά τα εμπόδια και τις όποιες δυσκολίες, όσα χρόνια και αν περάσουν, η πολιτεία θα συνεχίσει να ψάχνει και να χρησιμοποιεί όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της, ώστε να μπορέσει το συντομότερο να δώσει απάντηση για την τύχη των αγνοουμένων.


CNA Fbd17417ac23c439dad29d26bd75b5bf5


Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στο δικό του χαιρετισμό ανέφερε ότι Έλληνες και Κύπριοι, σε αυτήν την εκδήλωση, διατρανώνουν ότι θα εκπληρώσουν στο ακέραιο το χρέος τους έναντι της μαρτυρικής Κύπρου, σημειώνοντας κατά πρώτον, ότι δεν θα υποστείλουν τη σημαία της έρευνας και, ταυτοχρόνως, της αναζήτησης ευθυνών για τα εγκλήματα που έχουν τελεσθεί από πλευράς Τουρκίας ως την τελική διαλεύκανση της υπόθεσης της τύχης των αγνοουμένων.
Κατά δεύτερον, τόνισε, ότι δεσμεύονται στην ιερή μνήμη των πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή ως προς το ότι η τελική λύση του Κυπριακού θα είναι λύση που θα διασφαλίζει πλήρως την Κυπριακή Δημοκρατία ως μέλος της διεθνούς κοινότητας και ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης.
Ο Ελληνας Πρόεδρος υπογράμμισε ότι σε αυτό το πλαίσιο “εκπτώσεις δεν είναι νοητές, ιδίως αναφορικά με την απαρέγκλιτη τήρηση του συνόλου του  ευρωπαϊκού κεκτημένου”, για να προσθέσει ότι “δεν είναι νοητές, στο πλαίσιο λειτουργίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ούτε «εγγυήτριες» δυνάμεις υποτέλειας ούτε στρατεύματα κατοχής, αφού τούτο είναι παντελώς αντίθετο με την αδιαπραγμάτευτη κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας».


CNA F05be3ba200ef405abda7eb1ebc55d36e


Την εκδήλωση άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό η Μαρία Καλπουρτζή, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων, η οποία σημείωσε ότι για τους αγαπημένους που χάθηκαν ηρωικά μαχόμενοι υπό προδοτικές και άνισες συνθήκες και για όσους αγνοούνται ακόμη, η Κύπρος είναι κομμάτι της πατρίδας. Όπως είπε, η περηφάνια των συγγενών τους για το ότι έπεσαν για την προάσπιση ενός κομματιού της πατρίδας και ότι εκπλήρωσαν στο ακέραιο ενσυνείδητα το καθήκον τους είναι αυτή που τους κρατά όρθιους αυτά τα 42 χρόνια αγωνίας για την τύχη τους.
Η κ. Καλπουρτζή καλωσόρισε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη συγκινητική πρωτοβουλία για απόδοση τιμής στους πεσόντες και αγνοουμένους Ελλαδίτες. Υπογράμμισε ότι οι συγγενείς αποδίδουν διττή ερμηνεία στην παρουσία του, θεωρώντας ότι αποτελεί και δέσμευση για συνέχεια της προσπάθειας για άμεση και αποτελεσματική λύση αυτού του ανθρωπιστικού προβλήματος, τονίζοντας ότι είναι απόλυτα πεπεισμένοι ότι η επίλυση του Κυπριακού περνά μόνο και αρχικά μέσα από την επίλυση του ευαίσθητου προβλήματος των αγνοουμένων, για την εξεύρεση της αλήθειας όσον αφορά την τύχη τους.
«Ζητάμε τεκμηριωμένες απαντήσεις σε κοινές μας ερωτήσεις. Δεν αναζητούμε μόνο οστά σε μικρά κασελάκια» είπε.


CNA Fa6ef791f0505474e81c9c75290a1be74


O Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτης Φωτίου χαρακτήρισε τραγικό το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα, παραμένει αδιευκρίνιστη η τύχη 1000 περίπου αγνοουμένων, μεταξύ των οποίων και 67 πλέον Ελλαδιτών από τους 77 που ήταν εξαρχής καταγεγραμμένοι. Σημείωσε ότι η κατάσταση αυτή, εκτός από πόνο και αγωνία, είναι απάνθρωπη και συνιστά πρόκληση στην πολιτισμένη ανθρωπότητα και σε όλους.
To παρών τους στην εκδήλωσαν έδωσαν ο Κύπριος Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης, ο Έλληνας Υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, εκπρόσωποι των ελληνικών κομμάτων, καθώς και αρκετοί Έλληνες βουλευτές, εκπρόσωπος της Εκκλησίας, εκπρόσωποι της ηγεσίας των ελληνικών και κυπριακών ενόπλων δυνάμεων, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα Κυριάκος Κενεβέζος, ο Μανώλης Γλέζος, εκπρόσωποι των κυπριακών παροικιακών οργανώσεων στην Ελλάδα και πλήθος κόσμου.

CNA F5abb1ae496084135a3bdea3c9504c089


Ακολούθησε τελετή επίδοσης του μεταλλίου της προάσπισης της Ελευθερίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, περγαμηνής, τιμητικής πλακέτας και διπλώματος στους συγγενείς των Ελλαδιτών πεσόντων προς τους συγγενείς των Ελλαδιτών αγνοουμένων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Η συγκίνηση κορυφώθηκε όταν ένας υπερήλικας πατέρας παρέλαβε, υποβασταζόμενος, τιμητική πλακέτα για τον αγνοούμενο γιο του.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσικό πρόγραμμα από το Γιώργο Νταλάρα και το Νεανικό Χορωδιακό σύνολο «Έμπνευσις» υπό τη διεύθυνση της Έλενας Καντάρη, ενώ στο τέλος όλοι οι παρευρισκόμενοι έψαλλαν τον Εθνικό Ύμνο.



CNA Fd9c0c8e58ff640bea8cba5f8ecb0b309


Επιμέλεια: Στέλλα Ολυμπίου

Πηγή: ΚΥΠΕ, ΡΙΚ ραδιόφωνο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Oσα δημοσιεύματα δεν έχουν την υπογραφή μας αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι την δική μας.Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις,, ή απειλές.

ΜΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΤΗ ΜΝΗΜΗ

Η γνώση του ιστορικού παρελθόντος είναι απαραίτητη για την εθνική αυτογνωσία ενός λαού. Το blog μας με τρόπο απλό χωρίς να διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια, φωτίζει με αναδρομές στα γεγονότα σελίδες ιστορίας του μαρτυρικού Λαού της Κύπρου και των Ελλαδιτών και Κυπρίων νεκρών και αγνοουμένων Ηρώων.