ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

<

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016

ΟΙ ΑΤΤΙΛΕΣ ΠΡΟΕΛΑΜΒΑΝ ΑΛΛΑ ΤA RPG TOY EΦΕΔΡΙΚΟΥ ΗΣΑΝ ΚΡΥΜΕΝΑ




ΤΟΥ  ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ


«ΜΕ την έναρξη της τουρκικής εισβολής, δεν βρέθηκε κανένα ατομικό αντιαρματικό RPG 7, από τα πολλά που είχε το «Εφεδρικό Σώμα» και το παρακράτος του Μακαρίου. Για το θέμα αυτό διερωτούνταν και μέλη του «Εφεδρικού».

»ΤΟ RPG είναι ρωσικό όπλο, με τέσσερα βλήματα. Τα τρία σε ειδική θήκη που κρέμεται στη ράχη του χειριστή και το τέταρτο μέσα στο όπλο. Είναι πολύ εύχρηστο και αποτελεσματικό όπλο. Το βλήμα έχει μεγάλη διατρητικότητα, ώστε άνετα μπορεί να ονομαστεί «φονέας αρμάτων».


Σε υπόγειες αποθήκες, στο δάσος Αθαλάσσας!


»ΤΙ ΕΓΙΝΕ με τα όπλα αυτά και πώς χάθηκαν; Η αλήθεια είναι πικρή: Οι «Εφεδρικοί» φρόντισαν να τα κρύψουν! Όλα! Αν είναι δυνατό! Μερικά που βρέθηκαν εκεί-εδώ μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου της εισβολής, δεν ήσαν ικανά για βολή, ούτε και υπήρχαν βλήματά τους. Για να γίνουν λειτουργήσιμα, έγιναν πολλές προσπάθειες από ειδικό τεχνικό συνεργείο που έδρευε στην Τεχνική Σχολή Λευκωσίας, το οποίο αποτελούσαν ο χημικός, παλιός αγωνιστής της ΕΟΚΑ, Νίκος Σέρβος, με βοηθούς τους Δημήτρη Κοφτερό και Ανδρέα Μωϋσέως, από τον Κάμπο.



ΑΦΟΥ πέρασαν πολλές μέρες από την πρώτη εισβολή, πήγε αυθόρμητα στην Εθνική Φρουρά πρώην μέλος του «Εφεδρικού», ο οποίος αποκάλυψε ότι «τα βλήματα είναι στην Αθαλάσσα». «Κτένισαν» τότε στην κυριολεξία, και με τη βοήθειά του, το δάσος της Αθαλάσσας, αλλά δυσκολεύτηκαν να βρουν τις αποθήκες απόκρυψης. Το πέτυχαν όταν είδαν κάπου φρέσκο χώμα, το οποίο απομάκρυναν με τη βοήθεια τράκτορ. Στην περιοχή υπήρχαν πολλές υπόγειες αποθήκες, τις οποίες είχαν κατασκευάσει οι Άγγλοι στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Επρόκειτο για πολύ καλά κτισμένες αποθήκες από πέτρα, η πρόσβαση στις οποίες γινόταν από ειδική ράμπα. Δυστυχώς, όταν βρέθηκαν τα βλήματα, ουσιαστικά ήταν πλέον αργά να χτυπηθούν οι δυνάμεις εισβολής. Είχε πλησιάσει η 14η Αυγούστου, μέρα έναρξης της δεύτερης εισβολής.

»ΑΝ είχαμε ένα τέτοιο αντιαρματικό στον Άγιο Ερμόλαο, όπου προσφερόταν και η περιοχή για άμυνα, η ζημιά που θα κάναμε στα τούρκικα άρματα θα ήταν πολύ  μεγάλη και καθοριστική. Περιοριστήκαμε όμως, εκ των πραγμάτων, σε αντιαρματικά «LΑW», που είναι όπλα μιας χρήσης.

»ΤΟ RPG, εκτός από «φονιάς» αρμάτων είναι και αποτελεσματικό όπλο για καταστροφή φυλακίων, αφού το βλήμα του μπορεί να διαπεράσει 20 εκατοστά χάλυβα και ένα μέτρο μπετόν. Πρόκειται για τρομερό όπλο, με πολύ εύκολη χρήση. (Περισσότερα στοιχεία για το όπλο, στη συνέχεια).

Λίγοι πήγαν να πολεμήσουν τον Αττίλα


ΔΥΣΤΥΧΩΣ, οι «Εφεδρικοί» προτίμησαν να θάψουν τα βλήματα των αντιαρματικών, παρά να χρησιμοποιηθούν τα όπλα αυτα εναντίον των Τούρκων. Και, όπως μάθαμε αργότερα, η απόκρυψη έγινε από αξιωματικούς του «Εφεδρικού» και όχι από απλούς άντρες. Οργανωμένα, δηλαδή. Το δυστύχημα και απαράδεκτο στην περίπτωση αυτή, είναι ότι όλα τα μέλη του «Εφεδρικού», όπως και πάρα πολλά της Αστυνομίας και άλλων δημόσιων υπηρεσιών, επιβραβεύτηκαν με αυξήσεις, επιδόματα και προαγωγές για υπαρκτή ή ανύπαρκτη αντίσταση στο Πραξικόπημα, όμως πολλοί λίγοι ήσαν εκείνοι που έτρεξαν να πολεμήσουν τον Τούρκο εισβολέα! Και – το χειρότερο – σήμερα, πολλοί από αυτούς φτάνουν στο σημείο να δικαιολογούν ακόμα τους Τούρκους για τα εγκλήματά τους σε βάρος του Ελληνισμού της Κύπρου και αδιάντροπα ζητούν λύση του Κυπριακού εδώ και τώρα, «για να ησυχάσουμε». Που κάθε άλλο από ησυχία και ειρήνη θα φέρει η όποια λύση, που δεν θα είναι δίκαιη και δεν θα διασφαλίζει τα δικαιώματα όλων των νόμιμων κατοίκων της Κύπρου.» (Μαρτυρία Π.Δ. στον γράφοντα.)


Στοιχεία για τα αντιαρματικά RPG


Το  ρουκετοβόλο RPG είναι αντιαρματικό όπλο που στηρίζεται στον ώμο και εκτοξεύει ρουκέτες με εκρηκτική κεφαλή. Οι κεφαλές συνδέονται με μία ρουκέτα και σταθεροποιούνται κατά τη διάρκεια της πτήσης με πτερύγια.

Το ακρωνύμιο RPG προέρχεται από το ρωσικό РПГ ή ручной противотанковый гранатомёт (ρουτσνόι προτιβοτανκονβι γρανατομετ), το οποίο σημαίνει «εκτοξευτήρας αντιαρματικών χειροβομβίδων που κρατιέται στα χέρια» και ήταν το όνομα που δόθηκε στα πρώτα ρωσικά μοντέλα. Ο αγγλικός όρος «rocket-propelled grenade» (χειροβομβίδα προωθούμενη από ρουκέτα ή αυτοπροωθούμενη βομβίδα) είναι αντακρώνυμο.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ μοντέλα αντιαρματικών ρουκετοβόλων εμφανίστηκαν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, με μοντέλα όπως το αμερικανικό Μπαζούκα, το βρετανικό Piat και τα γερμανικά Panzerschreck και Panzerfaust. Σήμερα τα αντιαρματικά ρουκετοβόλα, και ιδίως τα ρωσικά RPG 7, είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στον ανταρτοπόλεμο και γενικά στον ανορθόδοξο πόλεμο. Έχουν χρησιμοποιηθεί, μεταξύ άλλων, στον πόλεμο του Βιετνάμ και στη σοβιετική εισβολή στο Αφγανιστάν εισβολή στο΄Αφγανιστάν. Η πιο διαδεδομένη τους μορφή είναι το RPG-7D, που χρησιμοποιείται κυρίως ως όπλο των αλεξιπτωτιστών, καθώς και το ελαφρύτερο κινέζικης κατασκευής RPG-69. Αρχικά το RPG-7 χρησιμοποιήθηκε από τον Σοβιετικό στρατό το 1961 σε επίπεδο μονάδας αντικαθιστώντας τα παλαιότερα μοντέλα RPG-3, RPG-4. Το μοντέλο που κατασκευάζεται σήμερα από τη Ρωσία είναι το RPG-7V2, το οποίο εκτοξεύει ρουκέτες με διάφορες κεφαλές, όπως απλή και διπλή ΗΕΑΤ

Η ΕΜΠΕΙΡΊΑ έδειξε, ότι η ευστοχία του όπλου περιορίζεται σημαντικά σε αποστάσεις μεγαλύτερες από 300 μέτρα, γι’ αυτό και ο γενικότερος κανόνας είναι «όσο πιο κοντά τόσο πιο καλά». Για παράδειγμα, οι Μουζαχεντίν χτυπούσαν τους Σοβιετικούς στο πόλεμο στο Αφγανιστάν από μια απόσταση μικρότερη από 80 μέτρα. Δεδομένου ότι η απόσταση ασφαλείας από το πίσω στόμιο εκτόνωσης αερίων είναι περίπου δύο μέτρα το όπλο αυτό χρησιμοποιείται και μέσα από κατοικίες και οχυρά.

Η ΙΔΙΑΙΤΕΡΌΤΗΤΑ των διπλών πτερυγίων που διαθέτει η ρουκέτα PG-7, της προκαλεί μια αναπάντεχη συμπεριφορά στην πορεία της υπό την επίδραση ανέμων. Ειδικότερα, η ρουκέτα αποκλίνει της πορείας της κατά τη διεύθυνση από την οποία φυσά ο άνεμος (κόντρα στον άνεμο!). Έτσι, αν ο άνεμος φυσά από δεξιά, πρέπει να ληφθεί υπ’ όψη στη στόχευση ότι η ρουκέτα θα αποκλίνει προς τα δεξιά, οπότε θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις.

(Αρχείο Νίκου Παπαναστασίου-απόσπασμα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Oσα δημοσιεύματα δεν έχουν την υπογραφή μας αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι την δική μας.Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις,, ή απειλές.

ΜΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΤΗ ΜΝΗΜΗ

Η γνώση του ιστορικού παρελθόντος είναι απαραίτητη για την εθνική αυτογνωσία ενός λαού. Το blog μας με τρόπο απλό χωρίς να διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια, φωτίζει με αναδρομές στα γεγονότα σελίδες ιστορίας του μαρτυρικού Λαού της Κύπρου και των Ελλαδιτών και Κυπρίων νεκρών και αγνοουμένων Ηρώων.