ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

<

Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

ΟΔΟΣ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΠΟΛΕΜΙΣΤΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

Ένωση Κυπρίων Ν. Σερρών και η Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Ν. Σερρών «Ανχης Γ. Κατσάνης»

Η διατηρήσει τής μνήμης μας στην λήθη του χρόνου.

Η γνώση του ιστορικού παρελθόντος είναι απαραίτητη για την εθνική αυτογνωσία ενός λαού. Η ονομασία μίας οδού επιτελή την ίδια λειτουργία με τις προτομές, τα αγάλματα και τα μνημεία που τιμούν ιστορικά γεγονότα και ανώνυμους ή επώνυμους ήρωες. Είναι τα υλικά υποστηρίγματα μιας εθνικής πρωτίστως και μιας τοπικής δευτερευόντως μνήμης, η οποία ενισχύεται επιπλέον από τους περιοδικούς εορτασμούς, τις επετειακές εκδηλώσεις και τη δημόσια κανονικότητα του συμβολικού λόγου.

Έχοντας αυτόν το γνώμονα στον νομό Σερρών Η Ένωση Κυπρίων Ν. Σερρών και η Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Ν. Σερρών «Ανχης Γ. Κατσάνης» κατέθεσαν αίτημα στο Δήμο Σερρών για ονοματοθεσία πλατείας που είναι το άγαλμα του Στέργιου Συμεωνίδη πιλότου στο ΝΊΚΗ 4. να δοθεί το όνομα  ΟΔΟΣ  ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΠΟΛΕΜΙΣΤΩΝ ΚΥΠΡΟΥ.
Στο πλαίσιο αυτό θέλω να εξάρω την εξαιρετική και ελπίζω αποτελεσματική προσπάθεια που καταβάλουν ώστε να πραγματοποιηθεί το αίτημα τους.

ΑΙΤΗΜΑ

Σέρρες, 30 Μαρτίου 2016
Των Συλλόγων:                                            Προς:

Ένωση Κυπρίων Ν. Σερρών
Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Ν. Σερρών «Ανχης Γ. Κατσάνης» Δημοτική Κοινότητα Σερρών
Τμήμα Κυκλοφοριακού Σχεδιασμού Δήμου Σερρών

Θέμα: Ονοματοθεσία πλατείας στην πόλη των Σερρών

Το καλοκαίρι του 1974, το μαύρο καλοκαίρι του Ελληνισμού όπως χαρακτηρίστηκε από πολλούς, γράφτηκαν σελίδες δόξας και ηρωισμού στην μαρτυρική Κύπρο μας.
Στον τόπο αυτό, εδώ και χιλιάδες χρόνια Έλληνες δίνουν αγώνες και μάχες για επιβίωση, αντιστέκονται στον εισβολέα και διατρανώνουν την πίστη τους στην Ελευθερία.

Στο μαρτυρικό αυτό νησί πριν από 42 χρόνια οι λίγοι αντιστάθηκαν σε χιλιάδες, νέα παλληκάρια όρθωσαν τα στήθια τους και αντιμετώπισαν στα ίσια το θάνατο, άοπλοι απέναντι σε πάνοπλους, Ελληνόπουλα αντιστάθηκαν στον Τούρκο εισβολέα.

Και δε δείλιασαν, δεν τράπηκαν σε φυγή, έμειναν και υπερασπίστηκαν Θερμοπύλες θυσιάζοντας την ζωή τους, τα νιάτα τους, τα όνειρά τους  για το μεγαλύτερο ιδανικό όλων, την Πατρίδα.

Επικές οι μάχες που δόθηκαν στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας, στον Άγιο Ιλαρίωνα, στο στρατόπεδο της ΕΛ.ΔΥ.Κ., στο ύψωμα Κότσα Κάγια, στην Κερύνεια, στην Αμμόχωστο, στο Πέλα Πάις, στη Μόρφου και αλλού μαρτυρούν τον άνισο αγώνα που έδωσαν αυτοί οι Άντρες. Η κατάρριψη του αεροσκάφους NORATLAS NIKH 4 από φίλια πυρά και ο θανάσιμος τραυματισμός των ηρωικών αντρών της Α! ΜΚ και του πληρώματος είναι μερικά μόνο από τα δραματικά γεγονότα των ημερών εκείνων.

Συνολικά οι απώλειές μας σε νεκρούς και αγνοούμενους ανέρχονται σε:

Νεκροί και Αγνοούμενοι ΕΛ.ΔΥ.Κ. και Ε.Φ. 142
Νεκροί και Αγνοούμενοι Κ/Δ 146
Νεκροί του Π.Ν. 6
Νεκροί της Π.Α. 4
Σύνολο Νεκρών και Αγνοούμενων 298

Έπεσαν όλοι υπέρ Πίστεως και Πατρίδος.

Σήμερα, η Ένωση Κυπρίων Ν. Σερρών και η Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Ν. Σερρών «Ανχης Γ. Κατσάνης» αποτίνοντας ελάχιστο φόρο τιμής στα αδικοχαμένα Ελληνόπουλα εκείνης της Περιόδου, αιτούνται την ονοματοθεσία της πλατείας που βρίσκεται στην αρχή της οδού Εξοχών (απέναντι από το ξενοδοχείο ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΞΕΝΙΑ) όπου είναι στημένος ο ανδριάντας του Σερραίου Ήρωα Επισμηναγού Στεργίου Συμεωνίδη, συγκυβερνήτη του αεροσκάφους ΝΙΚΗ 4, σε «ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΠΟΛΕΜΙΣΤΩΝ ΚΥΠΡΟΥ 1974» αλλά και στα Αγγλικά παράλληλα «MISSING AND FALLEN IN ACTION GREEK MILITARY MEN IN CYPRUS 1974, Sq.» και τοποθέτηση διακριτικής πινακίδας στο χώρο αφού λόγω της τοποθεσίας, από εκεί περνάνε καθημερινά χιλιάδες συμπολίτες μας αλλά και ξένοι επισκέπτες της Πόλης.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι είναι μία πράξη Τιμής σε αυτά τα Ελληνόπουλα που θυσιάστηκαν για την Πατρίδα. Είναι η σύγχρονή μας ιστορία που πρέπει να μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενεές, το οφείλουμε στους εαυτούς μας, το χρωστάμε στα παιδιά μας.

Για τα Διοικητικά Συμβούλια
 των 2 Συλλόγων

 Δυστυχώς στην πατρίδα μας αυτό δεν είναι αυτονόητο σε οποιαδήποτε άλλη χώρα που σέβεται τους  Ήρωες τής Νεότερης ιστορία της, θα ήταν μια πραγματικότητα. Για αυτό πρέπει να γνωρίζουμε ότι η προσπάθεια για την ονομασία κάποιων οδών, περισσότερο δε όταν πρόκειται για την περίοδο τής Κυπριακής τραγωδίας είναι δύσκολη, σε πολλές που έγιναν προγενέστερα  έμειναν άκαρπες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Oσα δημοσιεύματα δεν έχουν την υπογραφή μας αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι την δική μας.Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις,, ή απειλές.

ΜΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΤΗ ΜΝΗΜΗ

Η γνώση του ιστορικού παρελθόντος είναι απαραίτητη για την εθνική αυτογνωσία ενός λαού. Το blog μας με τρόπο απλό χωρίς να διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια, φωτίζει με αναδρομές στα γεγονότα σελίδες ιστορίας του μαρτυρικού Λαού της Κύπρου και των Ελλαδιτών και Κυπρίων νεκρών και αγνοουμένων Ηρώων.