Κατά την τουρκική εισβολή του 1974 έπεσαν ηρωικώς μαχόμενοι, υπέρ της ελευθερίας της Κύπρου,
Οι παρακάτω ήρωες που κατάγονται από το χωριό Κυρά της επαρχίας Λευκωσίας: Χριστάκης Χριστοφίδης, Κώστας Ανδρέου Παμής, Χαράλαμπος Θεολόγος.
Χριστάκης Χριστοφίδης
Χριστάκης Χριστοφίδης |
Ο Τάκης έλαβε μέρος στις μάχες της Τυλληρίας 201 Τ.Π. το 1963 όπου πληγώθηκε στο πόδι. Το 1974 όλοι οι υπάλληλοι της CYTA κλήθηκαν να επανδρώσουν τα πόστα τους. Ο Τάκης πολύ καλός γνώστης του αντικειμένου του χρειαζόταν σε καίριες θέσεις και έτρεξε στη Λευκωσία στα υπόγεια της CYTA απέναντι στο άγαλμα του Μάρκου Δράκου.
Πρόσφερε ανεκτίμητες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες στο στρατό. Καθώς βρισκόταν στην υπηρεσία βλήμα από τουρκικό όλμο πέρασε στα υπόγεια του κτηρίου και θραύσματα τον κάρφωσαν κατάκαρδα. Το μήνυμα του θανάτου του Τάκη έπεσε σαν αστροπελέκι κατακαλόκαιρα στο χωριό.
Ήταν ο πρώτος που χάσαμε στο πόλεμο.
Κωστάκης Ανδρέου
Κωστάκης Ανδρέου |
Από την πρώτη μέρα του πολέμου κατατάχτηκε στο 256 Τ.Π. και έλαβε μέρος στη μάχη της Λεύκας. Τραυματίστηκε ελαφρώς αλλά αυτό δεν το κράτησε πίσω, να μην πάει με το 256 Τ.Π. στη Λάπηθο και Καραβά. Η απάντηση προς τη μάνα του ήταν «Λιποτάκτης εγώ δεν γίνομαι μάνα» όταν αυτή του είχε πει να μείνει λίγες μέρες για να αναρρώσει.
Ήταν 6 Αυγούστου και ενώ διετάχθη εκεχειρία από τον ΟΗΕ οι Τούρκοι άνανδρα και ύπουλα περικύκλωσαν τις δυνάμεις μας, όπου έγιναν σκληρές μάχες και χάσαμε πάρα πολλούς και τόσοι άλλοι πιάστηκαν αιχμάλωτοι από τον εισβολέα, όπου τους βασάνισε και τους πήρε στη Τουρκία.
Μετά από 36 χρόνια βρέθηκαν τα οστά του Ήρωα Παμή στο χώρο της μάχης όπου έπεσε πολεμώντας. Με τη μέθοδο του DNA έχουν ταχτοποιηθεί και έχουν θαφτή στο Τύμβο της Μακεδονίτισσας
Χαράλαμπος Θεολογος
Χαράλαμπος Θεολόγος (Χαμπής) |
Ο Χαμπής ρωμαλέο παλικάρι μέλος 9 μελούς οικογένειας, ήταν 30 χρονών παντρεμένος με τη Σούλα και είχε δύο γιούς και μία κόρη. Ήταν καταδρομέας και εμπειροπόλεμος από τις μάχες της Τυλληρίας, χειριστής πολυβόλου Browning 030.
Από την πρώτη μέρα της εισβολής είχε λάβει μέρος στη μάχη της Λεύκας (στο Λόχο που διοικείτο από τον αδελφό του Νίκο Τάμπα, στο 256 Τάγμα Πεζικού). Ο Πόλεμος φούντωσε και το 256 Τ.Π. όταν τέλειωσε στη Λεύκα, διετάχθη και πήγε στη γραμμή Λαπήθου – Καραβά.
Ήταν 6 Αυγούστου και ενώ είχε εκεχειρία, οι Τούρκοι ύπουλοι και άνανδροι προήλασαν και περικύκλωσαν τις δυνάμεις μας ενώ παράλληλα η διοίκηση του Τάγματος εγκατέλειψε τους μαχητές απροστάτευτους. Μετά από πολύωρη μάχη μερικοί αποφάσισαν να παραδοθούν σε αυτή τη κόλαση του πυρός χωρίς εντολές καθώς τέλειωναν και τα πυρομαχικά.
Ο Χαμπής με το βαρύ Browning 30 χιλιοστών πολεμούσε μέχρι τα μεσάνυκτα, μέχρι και την τελευταία σφαίρα και πνοή, για τον ωραίο αγώνα, για να σώσει τους συμπολίτες του και για την νίκη.Εκεί έμειναν τα οστά του για 36 χρόνια.
Με την μέθοδο του DNA έχουν ταχτοποιηθεί και στις 9/10/2010 έγινε η κηδεία στον Ιερό Ναό Της Του Θεού Σοφίας με τιμές. Τα οστά του έχουν θαφτή στο Τύμβο της Μακεδονίτισσας παρουσία όλου του χωριού και της πολιτείας.
Ήρωες ΚΥΡΑΣ
Από εκείνη τη νύκτα οι σταυραετοί του Κυπαρισσόβουνου πέταξαν στα ουράνια και τάχθηκαν στο πάνθεο των αθάνατων Ηρώων. Να πάρουμε μια σταγόνα από το αίμα τους να μπολιάσουμε το δικό μας.
Μην κλαίς Κυρασίτη, γιατί ο Τάκης, ο Κωστάκης και ο Χαμπής έγιναν λουλούδι στη καρδία μας και αστέρια στον ουρανό να φέγγουν στο δρόμο μας για να μην ξεστρατίσουμε. Η ΚΥΡΑ μας περιμένει. Με τη βοήθεια του πρωτομάρτυρα Στέφανου και της Παναγίας της Ελεούσα θα έρθει η Άγια μέρα της Επιστροφής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Oσα δημοσιεύματα δεν έχουν την υπογραφή μας αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι την δική μας.Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις,, ή απειλές.