ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

<

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ: Η πόλη φάντασμα 42 χρόνια μετά από drone




Οι εικόνες της ολοκληρωτικής καταστροφής που εμφανίζει η έγκλειστη πόλη της Αμμοχώστου πραγματικά συγκλονίζουν, από drone.

Η Αμμόχωστος έχει χαρακτηριστεί πόλη-φάντασμα, αφού από τις 14 Αυγούστου του 1974 οι Ελληνοκύπριοι κάτοικοί της έχουν εκδιωχθεί, και από τότε το μεγαλύτερο μέρος της πόλης παραμένει κλειστό και ερημωμένο, με τον κατοχικό στρατό να μην επιτρέπει την επιστροφή των νόμιμων κατοίκων του, παρά τα σχετικά ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.



Οι Τούρκοι στρατιώτες του Αττίλα, άρπαξαν ότι βρήκαν: Αυτοκίνητα, καταθέσεις από τις τράπεζες. Και έκλεισαν την πόλη. Την θέλουν ως διαπραγματευτικό χαρτί στο εδαφικό.
 Η πόλη είναι έρημη εδώ και 42 χρόνια. Μόνον τα κουφάρια των οικιών και των ξενοδοχείων μένουν, ενώ στους δρόμους έχει βλαστήσει πυκνό χορτάρι. Ξενοδοχεία, εστιατόρια, πολυώροφα και πρωτοποριακά για εκείνη την εποχή κτίρια ρημάζουν. Η τουρκική εισβολή "πάγωσε" το χρόνο. Το λιμάνι της πόλης είναι από τα καλύτερα φυσικά λιμάνια που διαθέτει η Κύπρος και το μοναδικό που είναι κλειστό. Έως το 1974 αποτελούσε το βασικό λιμάνι εξαγωγής γεωργικών προϊόντων.

Η πόλη της Αμμοχώστου πριν από την τουρκική εισβολή αριθμούσε περίπου 40.000 κατοίκους και ήταν η τρίτη μεγαλύτερη πόλη του νησιού. Μέχρι την αποφράδα ημέρα της 14ης Αυγούστου του 1974, το λιμάνι της Αμμοχώστου ήταν το κύριο λιμάνι της Κύπρου και ο τουρισμός ο τομέας στον οποίο η πόλη ξεχώριζε. Είναι ενδεικτικό ότι από τα περίπου 100 ξενοδοχεία που λειτουργούσαν σε ολόκληρο το νησί, τα 45 ήταν στην Αμμόχωστο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Oσα δημοσιεύματα δεν έχουν την υπογραφή μας αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι την δική μας.Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις,, ή απειλές.

ΜΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΤΗ ΜΝΗΜΗ

Η γνώση του ιστορικού παρελθόντος είναι απαραίτητη για την εθνική αυτογνωσία ενός λαού. Το blog μας με τρόπο απλό χωρίς να διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια, φωτίζει με αναδρομές στα γεγονότα σελίδες ιστορίας του μαρτυρικού Λαού της Κύπρου και των Ελλαδιτών και Κυπρίων νεκρών και αγνοουμένων Ηρώων.