ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

<

Κυριακή 10 Μαΐου 2015

ΚΥΠΡΟΣ 1974 << ΣΥΝΗΘΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΟΙ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ >>


Το Τουρκικό Μνημείο που δεσπόζει της Ακτής της Εισβολής όπου βρίσκονται και οι τάφοι των πρώτων εισβολέων και του Σΰνταγματάρχη τους.

Συνήθης πρακτική οι εκτελέσεις

Ίσως έθαψαν αγνοούμενους κάτω από το μνημείο της απόβασης


Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑγια εξ ψυχρώ δολοφονία Ε/κ αιχμαλώτων (πολιτών ή και στρατευσίμων) δεν είναι χθεσινή και δεν σχετίζεται μόνο με τη μαρτυρία του Τ/κ «μαχητή» στην εφημερίδα «Αφρίκα» για μαζική σφαγή με λόγχες και ξιφολόγχες στο σημείο της απόβασης.

Αρμόδια πηγή ανέφερε στον «Φ», ότι πληροφορίες για μαζικές εκτελέσεις κατά την ώρα της απόβασης και σε μεταγενέστερο στάδιο, τόσο στο σημείο της απόβασης όσο και αλλού, δόθηκαν κατά καιρούς αλλά για αντικειμενικούς λόγους η διερεύνηση δεν κατέστη δυνατή.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι στο παρελθόν δόθηκαν πληροφορίες και για ομαδικούς τάφους που σχετίζονται με τις προαναφερθείσες εκτελέσεις. Όπως ανέφερε η ίδια πηγή, υπάρχουν πληροφορίες ότι κάτω από το μνημείο των Τούρκων πλησίον της απόβασης είναι δυνατό να έχουν θαφτεί Ε/κ αγνοούμενοι.

Σύμφωνα με μαρτυρία Ε/κ, ο οποίος βρισκόταν στην Κερύνεια την περίοδο της τουρκικής εισβολής, στις 9.00 το πρωί του Σαββάτου της 20ής Ιουλίου (ημέρα της εισβολής) στο σημείο όπου σήμερα βρίσκεται το μνημείο (από μπετόν) των Τούρκων, από όπου έγινε η απόβαση ανεκόπησαν από τους Τούρκους τρία λεωφορεία για σκοπούς ελέγχου.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία (η οποία δημοσιεύθηκε στον «Φ» πριν από δυόμισι χρόνια) ούτε οι οδηγοί, ούτε οι επιβαίνοντες γνώριζαν τι συμβαίνει αφού ακούγοντας και το ραδιόφωνο, θεωρούσαν ότι ο δρόμος προς την Κερύνεια, όπου κατευθύνονταν για να την υπερασπίσουν, ήταν ανοικτός.
Στη μέση του δρόμου στεκόταν, δίπλα από τρία βαρέλια που στήθηκαν, ένας στρατιώτης άοπλος, κάτι το οποίο δεν κίνησε υποψίες. Έκανε νόημα με τα χέρια στους οδηγούς να παρακάμψουν τον κύριο δρόμο και να εισέλθουν σε χωματόδρομο όπου υπήρχε αρκετός χώρος για να στρίψουν τα λεωφορεία. Εμείς βρισκόμασταν (αναφέρει ο μάρτυρας) σε ύψωμα λίγο πιο πίσω και βλέπαμε τα λεωφορεία που άλλαζαν διαδρομή. Μόλις τα λεωφορεία έμπαιναν στο μεγάλο χώρο ο οποίος δεν φαινόταν από το δρόμο, έδιναν οδηγίες στους επιβαίνοντες να αποβιβαστούν. Τα λεωφορεία αναχωρούσαν αμέσως μετά άδεια. Τελικά, οι επιβαίνοντες εκτελέστηκαν επί τόπου και στη συνέχεια τάφηκαν κάτω από το σημείο, όπου σήμερα βρίσκεται το μνημείο των Τούρκων στο Πέντε Μίλι.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, κάτω από το μνημείο υπάρχουν θαμμένοι περίπου 120 Ελληνοκύπριοι. Στον κατάλογο των αγνοουμένων περιλαμβάνονται 90 άτομα τα οποία εξαφανίστηκαν στη Λάπηθο.
Εκφράζονται φόβοι ότι οι διαδοχικές πληροφορίες των τελευταίων μηνών για δολοφονίες Ε/κ είναι δυνατό να αξιοποιηθούν από τον τουρκικό στρατό για να καθυστερήσει η διαδικασία των εκταφών ή ακόμη και για αναστολή της διαδικασίας, αφού ο κλοιός γύρω από το στρατό και τις ευθύνες του περισφίγγει.

Στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, δίπλα από τους άλλους μάρτυρες της κυπριακής τραγωδίας, κηδεύτηκε χτες με καθυστέρηση 35 χρόνων ο Αντώνης Κορέλλης.















Η φωτογραφία του, μαζί με άλλους τέσσερις αιχμαλώτους του πολέμου είχε γίνει σύμβολο του αγώνα των αγνοουμένων όλα αυτά τα χρόνια, αφού αποτελούσε την πιο ισχυρή μαρτυρία αιχμαλώτων που είχαν εξαφανιστεί. Τα οστά τους βρέθηκαν σε πηγάδι στο Τζιάος με τα οστά άλλων Ελληνοκυπρίων που είχαν δολοφονηθεί εν ψυχρώ από τον τουρκικό στρατό.

Η εκτέλεση Καραογλάνογλου

Σύμφωνα με την ίδια μαρτυρία, ο Τούρκος Διοικητής Καραογλάνογλου, προς τιμήν του οποίου στήθηκε και μνημείο στο σημείο όπου βρίσκεται το μουσείο των Τούρκων με τα άρματα της Εθνικής Φρουράς που καταστράφηκαν, στεκόταν δίπλα από τα τρία βαρέλια που στήθηκαν στη μέση του δρόμου, μαζί με άλλους δύο Τούρκους στρατιώτες. Δεν κρατούσε όπλο αλλά ένα μπαστούνι.
Ελληνοκύπριος στρατιώτης ο όποιος βρισκόταν μαζί με άλλους σε ιδιωτικό αυτοκίνητο υποψιάστηκε ότι επρόκειτο για Τούρκους και έβαλε με το όπλο του εναντίον τους. Η ριπή άφησε επί τόπου και τους τρεις, περιλαμβανομένου του Καραογλάνογλου. Το όνομα του δόθηκε στο χωριό Άγιος Γεώργιος Κερύνειας.
Φόνος στα αποδυτήρια
Σύμφωνα με μαρτυρία Ε/κ, στρατιώτες οι οποίοι συλλαμβάνονταν οδηγούνταν και στα αποδυτήρια που βρίσκονταν στο Πέντε Μίλι και όταν τους τοποθετούσαν μέσα, Τούρκοι στρατιώτες, οι οποίοι βρίσκονταν στη θάλασσα, άνοιγαν πυρ εναντίον τους και τους σκότωναν.


ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Oσα δημοσιεύματα δεν έχουν την υπογραφή μας αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι την δική μας.Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις,, ή απειλές.

ΜΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΤΗ ΜΝΗΜΗ

Η γνώση του ιστορικού παρελθόντος είναι απαραίτητη για την εθνική αυτογνωσία ενός λαού. Το blog μας με τρόπο απλό χωρίς να διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια, φωτίζει με αναδρομές στα γεγονότα σελίδες ιστορίας του μαρτυρικού Λαού της Κύπρου και των Ελλαδιτών και Κυπρίων νεκρών και αγνοουμένων Ηρώων.