ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

<

Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΡΑΣΗ 184 ΠΠΠ

Η 184 ΠΠΠ έδρευε στο στρατόπεδο « Ανδρέα Κάρυου » στη περιοχή Αθαλάσσας στη Λευκωσία.                              
Η Πυροβολαρχία διέθετε έξι ( 6 )  πυροβόλα των 25 λιβρών και δύο ( 2 ) αντιαεροπορικά πολυβόλα των 0,50 της ίντσας για την αντιαεροπορική της άμυνα.
Διοικητής της Πυροβολαρχίας κατά την έναρξη της Τουρκικής Εισβολής ήταν ο Τχης  ( ΠΒ ) Σεβαστίδης Κωνσταντίνος.
Κατά τις πρώτες ώρες της Τουρκικής Εισβολής και συγκεκριμένα από τις 05:20 της 20ης Ιουλίου 1974 και ενώ η Πυροβολαρχία βρισκόταν ακόμα στο στρατόπεδο της δέχθηκε επιθέσεις από τη Τουρκική Αεροπορία με βόμβες ναπάλμ και ρουκέτες με αποτέλεσμα να έχει τρεις ( 3 ) νεκρούς οπλίτες.
Τα έξι ( 6 ) πυροβόλα της Πυροβολαρχίας διεσώθησαν από τις επιθέσεις και η Πυροβολαρχία αναπτύχθηκε στο χώρο διασποράς της έξω από το στρατόπεδο της από όπου εκτέλεσε βολές κατά του Τ/Κ χωριού Κιόνελι.


Στις 10:00 της 20ης Ιουλίου 1974 η Πυροβολαρχία αναπτύχθηκε στο χώρο τάξεως της 300 μέτρα νότια της Μονής Μακεδονίτισσας από όπου συνέχισε να εκτελεί βολές ενισχύοντας τις επιθετικές ενέργειες της ΙΙΙ ΑΤΔ και της ΕΛΔΥΚ κατά του Τ/Κ χωριού Κιόνελι. Στη περιοχή Μακεδονίτισσας η πυροβολαρχία δέχτηκε νέες αεροπορικές επιθέσεις χωρίς απώλειες στο υλικό της.
Κατά τη 2η φάση της Τουρκικής Εισβολής και συγκεκριμένα την 14η Αυγούστου 1974 η Πυροβολαρχία εκτέλεσε βολές ανάσχεσης προς υποστήριξη της άμυνας του στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ από τη περιοχή Αθαλάσσας και ακολούθως από τη περιοχή Στροβόλου.
Την 15η Αυγούστου 1974 η Μοίρα τάχθηκε στη περιοχή Τσερίου από όπου εκτέλεσε βολές με τη ίδια αποστολή.
Την 17η Αυγούστου 1974 και παρά τη διαταγή « πυροβόλα δεσμευμένα » η Πυροβολαρχία εκτέλεσε βολές προς υποστήριξη της αμυντικής προσπάθειας του 336 ΤΕ στη περιοχή του Αγίου Παύλου Λευκωσίας. Με την ενέργεια της αυτή η πυροβολαρχία συνέτεινε τα μέγιστα στη διατήρηση των θέσεων του 336 ΤΕ και την αποτροπή κατάληψης της περιοχής Αγίου Παύλου από τις Τουρκικές Δυνάμεις.
Στις επιχειρήσεις για απόκρουση της Τουρκικής Εισβολής η Πυροβολαρχία έχει δώσει τρεις ( 3 ) ηρωικά πεσόντες οπλίτες.
Ηρωικά Πεσόντες :  
  • Λχιας ( ΠΒ ) Προδρομίδης Γεώργιος
  • Στρτης ( ΠΒ ) Πατσαλή Κώστας
  • Στρτης ( ΠΒ ) Πηλιάς Μιχαήλ                   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Oσα δημοσιεύματα δεν έχουν την υπογραφή μας αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι την δική μας.Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις,, ή απειλές.

ΜΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΤΗ ΜΝΗΜΗ

Η γνώση του ιστορικού παρελθόντος είναι απαραίτητη για την εθνική αυτογνωσία ενός λαού. Το blog μας με τρόπο απλό χωρίς να διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια, φωτίζει με αναδρομές στα γεγονότα σελίδες ιστορίας του μαρτυρικού Λαού της Κύπρου και των Ελλαδιτών και Κυπρίων νεκρών και αγνοουμένων Ηρώων.