ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

<

Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

ΚΥΠΡΟΣ 1974 ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΑ ΤΗΣ 34 Μ.Κ ΠΕΤΡΟΥ ΣΟΛΩΜΟΥ,

Μέρος ΄Δ




 Τα κείμενα δημοσιεύονται ακριβώς όπως τα έγραψε ό Κύριος Σολωμού.  

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2 Αυγούστου1974
ΕΠΑΡΧΙΑ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ
ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΑΧΥΑΜΜΟΥ και ΑΛΑΚΑΤΙ.
Ακόμη μια μέρα στη περιοχή Αγίου Επικτήτου / Χάρτσιας.
Γίνονται κανονικά οι αναφορές μέσω τηλεφώνων εκστρατείας . Επισύρεται η προσοχή επίσης για θέματα ασφαλείας στους επικεφαλείς των τμημάτων.
Πηγαινοέρχονται αξιωματικοί για επιθεώρηση των τμημάτων και των θέσεων μας .
Το μεσημέρι κτυπάει το τηλέφωνο εκστρατείας και ο Καταδρομέας / σκοπός της περιοχής με φωνή ανήσυχη που λέει ότι είδε μεγάλα ασυνήθιστα κύματα σε απόσταση περίπου ένα χιλιόμετρο και σε συγκεκριμένη περιοχή μόνο. Αμέσως με ξαναπαίρνει και μου λέει άκυρων , νόμιζα έλεγε………... διότι δεν υπάρχουν τώρα. Σε διάστημα 15 λεπτά σε άλλο παρατηρητήριο το ίδια ενημέρωση .
Αμέσως ενημερώνω το διοικητή και σε ελάχιστα λεπτά δίδεται οδηγία στα παραθαλάσσια παρατηρητήρια αυξημένη ετοιμότητα .<< προσέχετε από τυχών απόβαση >> πρέπει να είναι υποβρύχιο και καταγράφει τις θέσεις μας από θάλασσα ήταν η ενημέρωση. Με την άνωση του ίσως δημιουργούσε κύματα.
Περνάει και αυτή η μέρα………………….. 
 ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΗ ΠΑΝΑΓΡΩΝ- ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΤΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΟΒΟΥΝΟ
ΣΑΒΒΑΤΟ 3 Αυγούστου1974
ΕΠΑΡΧΙΑ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ
ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΑΧΥΑΜΜΟΥ και ΑΛΑΚΑΤΙ
Ακόμη μια μέρα στη περιοχή Αγίου Επικτήτου / Χάρτσιας.
Γίνονται κανονικά οι αναφορές μέσω τηλεφώνων εκστρατείας από τα παρατηρητήρια και τους λόχους . Επισύρεται η προσοχή στους επικεφαλείς των τμημάτων, διμοιριών και λόχων , για θέματα ασφαλείας και δίδονται οι ανάλογες οδηγίες .
Πηγαινοέρχονται αξιωματικοί από τη περιοχή Κυθρέας για επιθεώρηση των τμημάτων και των θέσεων μας .
Αρχίζουμε όλοι να αντιλαμβανόμαστε την όλη κατάσταση και την μεγάλη ευθύνη που έχομε. Περιεργαζόμαστε τη περιοχή παρ όλο που για τους έφεδρους Καταδρομείς της 33 Μ.Κ. είναι γνώριμες οι περιοχές αυτές
Στο βάθος της οροσειράς του Πενταδακτύλου στη περιοχή του χωριού Χάρτσιας φαίνονται οι αντένες είναι ο σταθμός αναμετάδοσης του ΓΥΑΗΛΑ πάνω από τη Χαλεύκα . Ανήκει στη Αρχή Τηλεποικοινωνιών Κύπρου ΟΤΕ Κύπρου ) και ήταν εγκαταστημενες και οι αναμεταδόσεις της Εθνικής Φρουράς . Εδώ κατά τη περίοδο της θητείας μου είχα υπηρετήσει 2 φορές εκ περιτροπής με άλλους Καταδρομείς των Μοιρών μας ένα μήνα κάθε φορά. Στις 20 Ιουλίου 1974 είχαν βομβαρδιστεί από τη Τουρκική αεροπορία .Είναι γι αυτό το λόγο που έγινε άμεση αντικατάσταση των ασυρμάτων σε όλες τις Μονάδες , Τάγματα και Μοίρες με πιο ισχυρούς και χωρίς τη χρήση αναμετάδοσης . Σε όλες τις μονάδες είχαμε υποστήριξη από το 45 τάγμα Διαβιβάσεων. Στη 34 Μ.Κ. είχαμε μαζί μας και αποσπασμένο διαβιβαστή του 45 Τ.Δ.

ΚΥΡΙΑΚΗ 4 Αυγούστου 1974
ΕΠΑΡΧΙΑ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ
ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΑΧΥΑΜΜΟΥ και ΑΛΑΚΑΤΙ
Ξημερώνει Κυριακή .
Η δυτική περιοχή της Κερύνειας, κωμόπολης Καραβά , Λαπήθου και χωρίου Βασίλειας –Βαβυλά σείεται και σήμερα από της εκρήξεις και τους κανονιοβολισμούς από τα Τουρκικά πλοία.
Όλοι οι έφεδροι της 34 Μ.Κ. δεν γνωρίζουν το τι γίνεται στις περιοχές αυτές .Εμείς κρατούμε και σήμερα τις θέσεις μας και οι Τούρκοι καμιά μα καμιά κίνηση δεν κάνουν. Όλοι οι έφεδροι είναι αποφασισμένοι να κρατήσουμε τις θέσεις μας μέχρι νεωτέρας διαταγής για το καλύτερο.
Οι περισσότεροι έφεδροι Καταδρομείς γνωρίζουν τις περιοχές αυτές . Ήταν οι περιοχές που από το Πέλλαπαις μέχρι και το Μερσινίκκι ήταν χώροι ασκήσεων κατά θητεία μας .Είχαμε κοινούς χώρους για ασκήσεις και συνεργάζονταν οι 32 Μ.Κ. μαζί με τη 33Μ.Κ. σε πολλές περιπτώσεις κατά τη διάρκεια των ασκήσεων.
Οι δε ασκήσεις διαβίωσης ήταν οι ίδιοι χώροι που είμαστε σήμερα από το Παχύαμμο , Χάρσια, Χαλεύκα , Άγιος Αμβρόσιος Ακανθού , Δαυλός και Μερσινίκκι.
Παρά την εκεχειρία που έχουν συμφωνήσει οι Τούρκοι , τα Τουρκικά αποβατικά μαζί με τα ελικόπτερα τους, συνεχίζουν να πηγαινοέρχονται προς τη Μικρά Ασία και να τα βλέπουμε από ανατολικά της Κερύνειας πολύ καθαρά.
Καθημερινά γίνεται έλεγχος για τα φαγητά ξηρής τροφής που μας έχουν προμηθεύσει.
Δίδονται οδηγίες , τα όπλα και τα πυρομαχικά να είναι καθαρά και ετοιμοπόλεμα.
Το Μερσινίκι είναι γνώριμο για τους Καταδρομείς από την Ηπειρωτική Ελλάδα του 1965-66 όπου είχαν τη μονάδα τους , που ανήκαν στη τότε Μεραρχία .
Οι φωτογραφίες είναι το μοναστήρι της Λάμπουσας στο Καραβά όπου οι Τούρκοι το κατέλαβαν κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας και μετά από σκληρές μάχες στις 3 και 4 Αυγούστου 1974 . Στο μοναστήρι αυτό είχε την έδρα της η Πυροβολαρχία της περιοχής δυτικά της Κερύνειας και 2 χιλιόμετρα από το χώρο της εισβολής. Στις μάχες του Καραβά –Λαπήθου είχαν εμπλακεί αρκετές μονάδες τόσο κληρωτών όσο και εφέδρων οι οποίες στάλθηκαν από Λευκωσία και Μόρφου. Στη περιοχή αυτή είχε εμπλακεί και λόχος της 31 Μ.Κ. Οι κορυφογραμμές του Πενταδακτύλου στο βάθος , είναι η περιοχή από τη διάβαση του Αγίου Παύλου μέχρι το Κυπαρισσόβουνο, όπου οι Τούρκοι είχαν ανεβάσει ουλαμό αρμάτων μάχης Μ47 Αμερικάνικης κατασκευής και υπέστησαν τον εξευτελισμό από τους Εφέδρους μας .Η άλλη φωτογραφία είναι η Παραλία και η διάβαση των Πανάγρων . Στο Βάθος η Βασίλεια με το Βαβυλά και το Κυπαρισσόβουνο , το τέρμα της κορυφογραμμής του Πενταδακτύλου.
  ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΑΡΜΑΤΟΣ ΜΑΧΗΣ Μ47

  Η ΚΟΡΥΦΟΓΡΑΜΜΗ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΝΑ ΥΠΕΡΦΑΛΟΓΓΙΣΟΥΝ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΦΡΟΥΡΑΣ ΜΕ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΑΡΜΑΤΑ ΜΑΧΗΣ Μ47 ΕΙΔΟΥ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ----------------------------Η ΕΠΟΜΕΝΗ

  Η φωτογραφία είναι το μοναστήρι της Λάμπουσας στο Καραβά όπου οι Τούρκοι το κατέλαβαν κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας και μετά από σκληρές μάχες στις 3 και 4 Αυγούστου 1974 . Στο μοναστήρι αυτό είχε την έδρα της η Πυροβολαρχία της περιοχής δυτικά της Κερύνειας και 2 χιλιόμετρα από το χώρο της εισβολής. Στις μάχες του Καραβά –Λαπήθου είχαν εμπλακεί αρκετές μονάδες τόσο κληρωτών όσο και εφέδρων οι οποίες στάλθηκαν από Λευκωσία και Μόρφου. Στη περιοχή αυτή είχε εμπλακεί και λόχος της 31 Μ.Κ. Οι κορυφογραμμές του Πενταδακτύλου στο βάθος , είναι η περιοχή από τη διάβαση του Αγίου Παύλου μέχρι το Κυπαρισσόβουνο, όπου οι Τούρκοι είχαν ανεβάσει ουλαμό αρμάτων μάχης Μ47 Αμερικάνικης κατασκευής και υπέστησαν τον εξευτελισμό από τους Εφέδρους μας .

 ΕΙΔΟΥ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥΣ

 
ΕΦΕΔΡΟΙ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΕΡΙΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΑΡΜΑ ΜΑΧΗΣ Μ47

ΔΕΥΤΕΡΑ 5 Αυγούστου 1974
ΕΠΑΡΧΙΑ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ
ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΑΧΥΑΜΜΟΥ και ΑΛΑΚΑΤΙ
34 ΜΟΙΡΑ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ
Συνεχίζεται και αυτή η μέρα με την οποία όλη η Μοίρα είναι σε εγρήγορση . Γίνονται οι νενομισμένες αναφορές από τα τηλέφωνα εκστρατείας .
Οι διάφορες επαφές μέσω ασυρμάτων συνεχίζονται όλο το εικοσιτετράωρο με βάσει το πρόγραμμα των επαφών - εκπομπών με τις μονάδες μας και άλλους δέκτες.
Κατασκευάζονται νέες αμυντικές θέσεις με ορύγματα και ενισχύονται οι υφιστάμενες .
Έχει περάσει μια βδομάδα από τη αναχώρηση μας από τη Λευκωσία και αρκετοί Έφεδροι ζητούν από τη Διοίκηση να μάθουν για τις οικογένειες τους, ειδικά οι παντρεμένοι με παιδιά και οι καταγόμενοι από τη περιοχή της πόλης της Κερύνειας.
Γίνεται αναφορά για τη σημερινή ημέρα του Αυγούστου 1964.
Σαν σήμερα στις 5 Αυγούστου 1964 η 31 Μ.Κ. , η πρώτη Μοίρα Καταδρομών Κύπρου στη περιοχή Τυλληρίας σε διάστημα 20 ημερών μετά την δημιουργία της και ορκωμοσία των πρώτων νεοσυλλέκτων Καταδρομέων της Κύπρου<< 9 Ιουλίου 1964 >> εμπλέκονται σε πολεμικές επιχειρήσεις για καταστολή του παράνομου Τουρκικού θύλακα των Κοκκίνων. 1η Αυγούστου 1964 έγινε η μετακίνηση τους και στη συνέχεια αναλαμβάνουν τις σημαντικότερες αποστολές στη Περιοχή Λωρόβουνο, Αλεύκα Μοσφιλίου και άλλες περιοχές της Τυλληρίας, σε συνεργασία με τα άλλα τάγματα της περιοχής του 206 Τ.Π. και δύο λόχοι εθελοντών του Βάσου Λυσσαρίδη και του Νίκου Σαμψών που έσπευσαν για καταστολή της εξέγερσης των Τούρκων στασιαστών. Ακολούθως οι άπειροι Κύπριοι Καταδρομείς τις υπόλοιπες μέρες ειδικά την 7η Αυγούστου εξουδετερώνουν ισχυρά Τουρκικά πολυβολεία και καταλαμβάνουν σημαντικές θέσεις κλειδιά της περιοχής.
Μερικοί δε από τους Εφέδρους Καταδρομείς που είναι μαζί μας ήταν και στις επιχειρήσεις της 31Μ.Κ. στη περιοχής Τυλληρίας του 1964.

 ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΣΤΗ ΛΕΩΦΟΡΟ ΣΤΑΣΙΝΟΥ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΚΑΤΑΔΡΟΝΕΙΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΡΙΒΑ ΔΙΓΕΝΗ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ

  ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΣΤΗ ΛΕΩΦΟΡΟ ΣΤΑΣΙΝΟΥ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΚΑΤΑΔΡΟΝΕΙΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΡΙΒΑ ΔΙΓΕΝΗ

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ 

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΕΣΔΑΚ ΣΤΡΑΤΗΓΟ ΓΕΩΡΓΙΟ ΓΡΙΒΑ ΔΙΓΕΝΗ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ -ΒOΛΕΣ ΜΕ ΠΟΛΥΒΟΛΑ ΑΠΟ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΙΣ ΤΟΥ 1964 31Μ.Κ.
ΜΕΤΆ ΤΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΥΨΩΜΑΤΟΣ ΛΩΡΟΒΟΥΝΟΥ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΛΟΧΑΓΟ ΤΟΥΣ ΜΠΕΚΙΑΡΗ.

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ Σ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΤΑΞΕ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΝΑ ΦΥΛΑΝΕ ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ , ΑΠΛΙΚΙΩΤΗΣ, ΚΑΙ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ





ΕΔΩ ΤΟ ΠΕΜΤΟ ΜΕΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Oσα δημοσιεύματα δεν έχουν την υπογραφή μας αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι την δική μας.Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις,, ή απειλές.

ΜΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΤΗ ΜΝΗΜΗ

Η γνώση του ιστορικού παρελθόντος είναι απαραίτητη για την εθνική αυτογνωσία ενός λαού. Το blog μας με τρόπο απλό χωρίς να διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια, φωτίζει με αναδρομές στα γεγονότα σελίδες ιστορίας του μαρτυρικού Λαού της Κύπρου και των Ελλαδιτών και Κυπρίων νεκρών και αγνοουμένων Ηρώων.