ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

<

Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΗΣ Τ.Μ.Τ ΣΤΟΥΣ ΦΟΝΟΥΣ ΤΗΣ ΜΠΑΝΙΕΡΑΣ


Η δολοφονία τριών Τουρκοκύπριων ανηλίκων αδελφιών και της μητέρας τους στις 24 Δεκεμβρίου 1963 φαίνεται να οργανώθηκε από ανώτερο στέλεχος της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας και να εκτελέστηκε από στέλεχος της ΤΜΤ, επιτυγχάνοντας δύο σημαντικούς στόχους, όπως προκύπτει από μαρτυρίες Τουρκοκυπρίων που γνώριζαν πρόσωπα και καταστάσεις της τότε εποχής. Με τη συμπλήρωση σχεδόν πενήντα χρόνων από τότε, έστω και οι ανώνυμες πληροφορίες και μαρτυρίες Τουρκοκυπρίων οδηγούν στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο ίσως για τη μεγαλύτερη προβοκάτσια που έγινε ποτέ για να εκθέσει την Ελληνοκυπριακή πλευρά. Πληροφορίες που διέρρευσαν σχετικά πρό- σφατα από Τουρκοκύπριους, οι οποίοι δεν θέλουν να αποκαλύψουν την ταυτότητά τους, ίσως ρίχνουν φως στο ακατανόητο του φοβερού εγκλήματος.

Με τη δολοφονία των τριών παιδιών και της μητέρας τους η ηγεσία της τουρκοκυπρι- ακής κοινότητας αφενός πέτυχε να εμπλέξει στις δικοινοτικές εχθροπραξίες και την ΤΟΥΡΔΥΚ η οποία ήταν εν πολλοίς αμέτοχη και αφετέρου να διασύρει την ελληνοκυπριακή πλευρά διεθνώς με την κατάπτυστη ενέργεια που της φόρτωσε.

Σημειώνεται, ότι η μεν ΤΟΥΡΔΥΚ την επομένη μέρα της δολοφονίας προωθήθηκε στο Κιόνελι και στο Ορτάκιογιου ενώ η φωτογραφία με τα δολοφονηθέντα παιδιά και τη μητέρα τους έκανε το γύρο του κόσμου και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα από την άλλη πλευρά με σκοπό να δικαιολογήσει τα εγκλήματα που προηγήθηκαν και ακολούθησαν τη δολοφονία, από την τουρκική πλευρά. Η εκδοχή της τουρκικής πλευράς αμφισβητήθηκε από την ελληνοκυπριακή πλευρά αλλά αποδείξεις δεν υπήρχαν και ίσως δεν προκύψουν ποτέ, αφού αυτοί που φαίνεται να οργάνωσαν και να εκτέλεσαν το αποτρόπαιο έγκλημα ήταν οι ίδιοι οι Τουρκοκύπριοι.

Το όνομα του ανθρώπου που φέρεται να δολοφόνησε τα παιδιά και τη μητέρα τους δημοσιεύθηκε παλαιότερα και στην τουρκοκυ- πριακή εφημερίδα «Κίπρις» στην οποία αναφερόταν επίσης ότι σήμερα δεν βρίσκεται στη ζωή. Ο φερόμενος ως δολοφόνος Α.Μ. εθεωρείτο από τα πρωτοπαλίκαρα της ακραίας τουρκοκυπριακής οργάνωσης ΤΜΤ που ευθύνεται για δολοφονιές Ελληνοκυπριων και Τουρκοκυπρίων. Μετά τη δολοφονία ο Α.Μ. κατέληξε στη φυλακή για άλλα ποινικά αδικήματα και εκεί, άλλο στέλεχος της ΤΜΤ φέρεται να τον δολοφόνησε.

Ο Α.Μ. πήρε μαζί του ένα μεγάλο μυστικό και η τυχόν μαρτυρία του θα ήταν αποκαλυπτική τόσο για τη συγκεκριμένη περίπτωση όσο και για άλλες υποθέσεις στις οποίες ενεπλάκη η ΤΜΤ. Η επιλογή του Α.Μ. για τη δολοφονία των παιδιών και της μητέρας τους φαίνεται να έγινε επειδή ήταν ο άνθρωπος που μπορούσε να αναλάβει οποιαδήποτε δουλειά για την «πατρίδα».

Οι Τουρκοκύπριοι ισχυρίστηκαν ότι στις 24 Δεκεμβρίου 1963 ένοπλοι Ελληνοκύπριοι εισέβαλαν στο σπίτι του Τούρκου αξιωματικού και σκότωσαν τα μέλη της οικογένειάς του, τα οποία για περισσότερη ασφάλεια κλειδώθηκαν στο μπάνιοτου σπιτιού. Οι σοροί μεταφέρθηκαν στην πόλη Ελαζίγ της Τουρκίας με στρατιωτικό αεροσκάφος.Σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα της «Αφρίκα», η δολοφονία διεπράχθη σε άλλο σημείο και από εκεί τα πτώματα μεταφέρθηκαν στο μπάνιο της οικίας του Ιλχάν. Η οικία του επίατρου της ΤΟΥΡΔΥΚ Νιχάτ Ιλχάν έχει μετατραπεί σε «μουσείο βαρβαρότητας» και το κατοχικό καθεστώςδιοργανώνει επισκέψεις σχολείων και επισήμων.

ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ
Η φωτογραφία με τα τρία ανήλικα παιδιά δολοφονημένα στην μπανιέρα του σπιτιού τους έγινε η σημαία της τουρκικής προπαγάνδας, με τον ισχυρισμό διάπραξης «γενοκτονίας» σε βάρος των Τουρκοκυπρίων από τους Ελληνοκύπριους. Ο φερόμενος ως δράστης, σύμφωνα με την «Κίπρις» ήταν στέλεχος της ΤΜΤ και δολοφονήθηκε από άλλο μέλος της ΤΜΤ στη φυλακή, όπου βρέθηκε για άλλα ποινικά αδικήματα, προφανώς για να του κλείσουν το στόμα. Μαρτυρίες για τον ρόλο της ΤΜΤ στους φόνους της μπανιέρας Το έγκλημα διεπράχθη με άνωθεν οδηγίες για προβοκάτσια Ο φερόμενος ως δολοφόνος των τριών παιδιών και της μητέρας εκτελέστηκε στη φυλακή Δεν είχαν φτάσει Ελληνοκύπριοι ένοπλοι μέχρι την περιοχή του φόνου Εξυπηρετούσε την εμπλοκή της ΤΟΥΡΔΥΚ η προβοκάτσια Μια άλλη εκδοχή ήταν ότι η δολοφονία διαπράχθηκε από τον σύζυγο και πατέρα.

Εξυπηρετούσε την εμπλοκή της ΤΟΥΡΔΥΚ η προβοκάτσια

Δεν είχαν φτάσει Ελληνοκύπριοι ένοπλοι μέχρι την περιοχή του φόνου
ΟΤΑΝ αποφασίστηκε από την ηγετική πυ ραμίδα των Τουρκοκυπρίων ότι θα έπρεπε να εμπλακεί η ΤΟΥΡΔΥΚ, η οποία έπαιρνε οδηγίες απευθείας από την Άγκυρα, έμενε να βρεθεί ο τρόπος ενεργοποίησης της. Ένας τρόπος για να εμπλακεί η ΤΟΥΡΔΥΚ ήταν να δολοφονηθεί ένας άνθρωπός της και η ενέργεια να φορτωθεί στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Αυτός ο άνθρωπος ήταν ο Τούρκος αξιωματικός, επίατρος Νιχάτ Ιλχάν. Σε διάφορα δημοσιεύματα δια βάζουμε ότι ο Ιλχάν μόλις είχε επιστρέψει στην Τουρκία από την Αμερική και ανέλαβε καθήκοντα στο στρατιωτικό νοσοκομείο Χαϋντάρπασα της Κωνσταντινούπολης. Σύντομα μετατέθηκε στην Κύπρο όπου εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του. Στις 18 Δεκεμβρίου έφυγε από το σπίτι του και για μέρες παρέμενε στη στρατιωτι- κή μονάδα όπου ασχολείτο με τους τραυματίες ή βρισκόταν στα σημεία των γεγο- νότων για να προσφέρει τις υπηρεσίες του. Η απουσία του από το σπίτι μετέτρεπε την οικογένεια του σε εύκολο στόχο, αφού στην πραγματικότητα ήταν απροστάτευτη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ελληνοκύπριοι ένοπλοι προωθήθηκαν στις περιοχές που έλεγχαν οι Τουρκοκύπριοι αλλά έφτασαν σε απόσταση 1-1,5 χιλιόμετρο από το σπίτι του Τούρκου αξιωματικού, όπως προκύπτει και από χάρτη ο οποίος δημοσιεύθηκε σε βιβλίο του Πάνου Μυρτιώτη, οπόταν ήταν αδύνατο να είχε διεισδύσει οποιοσδήποτε για να διαπράξει ένα τέτοιο έγκλημα. Πέραν τούτου, αν ο δολοφόνος ήθελε να σκοτώσει τη γυναίκα του Τούρκου αξιωματικού, έπρεπε να γνωρίζει το σπίτι και ότι απουσίαζε ο αξιωματικός, ώστε να μην προκληθεί αντίσταση. Την εκδοχή ότι τα παιδιά και τη μητέρα τους δολοφόνησαν Ε/κ ακολούθησε εκδοχή σύμφωνα με την οποία δολοφόνος ήταν ο πατέρας των παιδιών και διέπραξε το τετραπλό φονικό ενώ τελούσε σε κατάσταση νευρικής κρίσης, εκδοχή η οποία «είχε τη λογική της», παρά το παράλογο της όλης ενέργειας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο πατέρας (αξιωματικός) επισκέφθηκε την Κύπρο αρκετά χρόνια μετά το έγκλημα, και δήλωσε: «Ηλθα στο νησί επειδή η ε/κ πλευρά εκμεταλλευόταν τη δολοφονία της οικογένειάς μου και διέδιδε ψεύδη».

πηγή: Φιλελεύθερος
Βάσος Βασιλείου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Oσα δημοσιεύματα δεν έχουν την υπογραφή μας αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι την δική μας.Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις,, ή απειλές.

ΜΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΤΗ ΜΝΗΜΗ

Η γνώση του ιστορικού παρελθόντος είναι απαραίτητη για την εθνική αυτογνωσία ενός λαού. Το blog μας με τρόπο απλό χωρίς να διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια, φωτίζει με αναδρομές στα γεγονότα σελίδες ιστορίας του μαρτυρικού Λαού της Κύπρου και των Ελλαδιτών και Κυπρίων νεκρών και αγνοουμένων Ηρώων.