ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

<

Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΗΜΟ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ

ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΗΜΟ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ

Δραματική έκκληση απηύθυναν οι συγγενείς Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων αγνοουμένων, στο πλαίσιο εκδήλωσης για παρουσίαση του έργου της διερευνητικής επιτροπής αγνοουμένων.
Κάντε γρήγορα, δίνουμε μάχη με το χρόνο και οι γονείς των αγνοουμένων μας πεθαίνουν με τον καημό να μάθουν τι απέγινε ο αγαπημένος τους, φωνάζουν, ζητώντας από την ευρωπαϊκή ένωση θα δώσει περισσότερα χρήματα προς επίσπευση και διευκόλυνση του έργου εξακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων μας.

Κραυγή αγωνίας υψώνουν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι συγγενείς αγνοουμένων
Σε κοινή εκδήλωση που διοργάνωσε η διερευνητική επιτροπή αγνοουμένων υπό τον τίτλο "Αναζητώντας τους Αγνοούμενούς μας", οι συγγενείς ένωσαν τον πόνο και τη φωνή τους, απευθύνοντας δραματική έκκληση για επιτάχυνση των διαδικασιών διακρίβωσης της τύχης των αγαπημένων τους προσώπων.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων, Νίκος Θεοδοσίου είπε ότι "βιαστείτε. Πραγματικά δίνουμε μάχη με το χρόνο. Κυριολεκτικά, μία ή δύο φορές την εβδομάδα παρίσταμαι σε κηδείες γονέων αγνοουμένων, και είμαι σίγουρος ότι αυτό ισχύει και για τις οικογένειες των Τουρκοκυπρίων. Είναι πραγματικά άδικο να πηγαίνεις στην κηδεία αυτών των ανθρώπων, πριν τους δώσουμε μια ευκαιρία να θάψουν τα παιδιά τους. Δυστυχώς, ισχύει το ακριβώς αντίθετο όταν έχεις αγνοούμενο. Είναι καλύτερα για τους γονείς να κηδέψουν τα παιδιά τους πρώτα, αν και στη ζωή συμβαίνει το αντίθετο".

40 χρόνια είναι πολλά, μην σκεφτείτε τα χρήματα, ήταν η έκκληση του Νίκου Θεοδοσίου προς την Ευρώπη, προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες, ενώ κάλεσε την Τουρκία να ανοίξει τις λεγόμενες στρατιωτικές της ζώνες στα κατεχόμενα και να γίνουν εκσκαφές.

Φοβούμαστε για πολιτικούς λόγους και οι πιέσεις που ασκούνται στη ΔΕΑ δεν θα επιτρέψουν την ανεύρεση όλων των αγαπημένων μας, υπέδειξε ο Ιδρυτής της «Ένωσης Οικογενειών Αγνοούμενων Προσώπων Κύπρου, Τουρκοκύπριος, Φουάτ Νεσίπ Νακίογλου.

Συγκεκριμένα είπε "καλούμε τη ΔΕΑ να επικεντρωθεί μόνο στην ανεύρεση των αγνοουμένων μας, να αφήσει έξω τις πολιτικές παρεμβάσεις και να δείξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους συγγενείς των αγνοουμένων".

Διαβεβαιώσεις για απαντήσεις και επιτάχυνση των διαδικασιών έδωσαν τα μέλη της ΔΕΑ
Το μέλος της Ελληνοκυπριακής πλευράς της ΔΕΑ, Νέστορας Νέστορος είπε ότι "δράττομαι της ευκαιρίας να τονίσω την ανάγκη για βελτίωση, όσον αφορά τις έρευνες και τη διερεύνηση των πληροφοριών που δίνονται στη ΔΕΑ, από αυτούς που τις κατέχουν ή μπορούν εύκολα να τις εξασφαλίσουν, προκειμένου η Επιτροπή να καταφέρει να εξακριβώσει την τύχη όλων των αγνοουμένων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, πριν είναι πολύ αργά". Το μέλος της τουρκοκυπριακής πλευράς της ΔΕΑ, Γκούλντεν Κουστούκ ανέφερε ότι "ξέρουμε ότι η ΔΕΑ έχει να κάνει με τη μαύρη ιστορία μας, αλλά επίσης μας βοηθά να προχωρήσουμε, μέσω της αλληλοκατανόησης. Δεν είναι μόνο οι συγγενείς των αγνοουμένων, αλλά και οι νέοι επιστήμονες που δουλεύουν ο ένας δίπλα στον άλλο".

Το τρίτος μέλος της ΔΕΑ Πώλ Άρνι δήλωσε ότι "υπάρχει ένας κύριος που κρατά μια φωτογραφία, προφανώς του πατέρα του. Δεν τον βοηθήσαμε, οπόταν γιατί να πανηγυρίζουμε; Αντιθέτως να πιέσουμε τους εαυτούς μας να εργαστούμε πιο γρήγορα και να φέρουμε περισσότερα αποτελέσματα".

Από το 2006 έχουν ταυτοποιηθεί 485 από τους 2001 αγνοούμενους, και η ΔΕΑ με τη νέα της στρατηγική έθεσε στόχο να αυξήσει στις 180 από τις 140 ταυτοποιήσεις ετησίως, εγχείρημα που απαιτεί αύξηση του προϋπολογισμού της κατά ένα εκατομμύριο ευρώ.
Πηγή: ΑΝΤ1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Oσα δημοσιεύματα δεν έχουν την υπογραφή μας αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι την δική μας.Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις,, ή απειλές.

ΜΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΤΗ ΜΝΗΜΗ

Η γνώση του ιστορικού παρελθόντος είναι απαραίτητη για την εθνική αυτογνωσία ενός λαού. Το blog μας με τρόπο απλό χωρίς να διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια, φωτίζει με αναδρομές στα γεγονότα σελίδες ιστορίας του μαρτυρικού Λαού της Κύπρου και των Ελλαδιτών και Κυπρίων νεκρών και αγνοουμένων Ηρώων.