ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

<

Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014

ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ- ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΦΑΝΤΑΣΜΑ

Αμμόχωστος: μέσα στην πόλη-φάντασμα δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας Πολίτης Στο άνοιγμα της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου, μόλις η Κυπριακή Δημοκρατία αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την 1η Ιουλίου, θα προχωρήσουν Τουρκία και κατοχικό καθεστώς, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Milliyet», η οποία σε δημοσίευμα της τη Δευτέρα, υπό τον τίτλο «Άνοιγμα της πόλης-"φάντασμα"», γράφει πως το ψευδοκράτος ετοιμάζεται να κάνει «ένα ιστορικό βήμα».

Η Milliyet σημειώνει: «Όλοι οι Ελληνοκύπριοι θα μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους», υπό τουρκική διοίκηση, αναφέροντας πως έχουν ήδη αρχίσει οι εργασίες για μονομερές άνοιγμα των Βαρωσίων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται η τουρκική εφημερίδα, το θέμα βρισκόταν στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών που είχε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, στην Άγκυρα στις 13 Μαρτίου. Κατά το δημοσίευμα, την πρόταση υποστήριξαν ο Ντερβίς Έρογλου και οι συνεργάτες του, δηλαδή ο σύμβουλός του Κουτρέτ Οζερσάϊ και ο «υπουργός Εξωτερικών» Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν, στις συναντήσεις που είχαν με τον Τούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ, τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου. Σύμφωνα πάντα με την «Milliyet», η τουρκική κυβέρνηση φέρεται να αντιμετώπισε θετικά την πρότασή του.
                                                                                                                          
                                                                                                                                                                                                                                                                                          Προς τούτο και η ετοιμασία έκθεσης στην οποία καταγράφεται ο αριθμός των Ελληνοκυπρίων που είναι ιδιοκτήτες ακινήτων στην περίκλειστη πόλη και που θα μπορέσουν να επιστρέψουν στην κλειστή πόλη και κάτω από ποιο ιδιοκτησιακό καθεστώς θα περιέλθουν οι εκεί περιουσίες. Ένα ζήτημα το οποίο μένει να καθοριστεί είναι ο αριθμός των νεκρών. Με βάση την έκθεση, θα κατονομάζεται ο προ του 1974 νόμιμος ιδιοκτήτης του ακινήτου και από εκεί και πέρα όσοι το επιθυμούν θα προσκληθούν να επιστρέψουν για εγκατάσταση στις περιουσίες τους, υπό βέβαια τουρκική διοίκηση. Τα όποια νομικά προβλήματα προκύπτουν θα επιλύονται στη λεγόμενη Επιτροπή Ακίνητης Ιδιοκτησίας. Πηγές που επικαλείται η τουρκική εφημερίδα αναφέρουν πως με την έναρξη της κυπριακής προεδρίας στην ΕΕ θα υιοθετηθεί μία νέα στρατηγική στο Κυπριακό, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η τουρκική διπλωματία «ήδη σηκώνει τα μανίκια της για να καθορίσει την τακτική που θα καθοριστεί». Σ' αυτό το πλαίσιο, την 1η Ιουλίου θα γίνει και το άνοιγμα των Βαρωσίων.

Σύμφωνα με την «Milliyet», στις επαφές του Ντ.Έρογλου έγινε πολύς λόγος και για τον τερματισμό των συνομιλιών για το Κυπριακό, με την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία, με τον Τούρκο πρωθυπουργό να είναι εκείνος που έστειλε το μήνυμα ότι οι συνομιλίες πρέπει να διακοπούν (θέση που επαναλαμβάνει διαρκώς σε όλα τα διεθνή φόρα ο Εγκεμέν Μπαγίς). Ωστόσο, η τουρκική εφημερίδα αναφέρεται και σε διαφωνία Γκιουλ-Ερντογάν σχετικά με τη διακοπή όχι τόσο των διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας, όσο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό όταν η Κυπριακή Δημοκρατία αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Αμπντουλάχ Γκιουλ τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να συνεχιστούν και μετά την 1η Ιουλίου, προκειμένου να αποφευχθούν περισσότερα προβλήματα με την ΕΕ, θέση όμως που όπως φαίνεται βρίσκει αντίθετους τόσο τους Ερντογάν και Νταβούτογλου όσο και τον Έρογλου.

Τέλος, στο δημοσίευμά της η «Milliyet» αναφέρεται και στην πρόταση του προέδρου της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια, για επιστροφή των Βαρωσίων και επαναλειτουργία του λιμανιού υπό την Ευρωπαϊκή Ένωση, πρόταση η οποία εκκρεμεί εδώ και πολύ καιρό. Ωστόσο, η τουρκική εφημερίδα θεωρεί ότι τώρα, με την πρόταση για επιστροφή Ελληνοκυπρίων στην κλειστή πόλη υπό τουρκική διοίκηση, το σχετικό αίτημα ικανοποιείται.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Oσα δημοσιεύματα δεν έχουν την υπογραφή μας αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι την δική μας.Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις,, ή απειλές.

ΜΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΤΗ ΜΝΗΜΗ

Η γνώση του ιστορικού παρελθόντος είναι απαραίτητη για την εθνική αυτογνωσία ενός λαού. Το blog μας με τρόπο απλό χωρίς να διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια, φωτίζει με αναδρομές στα γεγονότα σελίδες ιστορίας του μαρτυρικού Λαού της Κύπρου και των Ελλαδιτών και Κυπρίων νεκρών και αγνοουμένων Ηρώων.