ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

<

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

ΟΙ ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ ΤΟΥ 361 Τ.Π

Οι μάχες στη 2η εισβολή. Οι πολεμιστές του 361 Τ.Π

Με δάκρυα στα μάτια, στρατιωτες του 361 ταγματος πεζικου θυμουνται τις μαχες που εδωσαν κατα του Αττίλα, τις θηριωδιες των τουρκων που δεν σεβονταν εκεχειρεια και την αιχμαλωσια και μιλούν στην κάμερα του ΑΝΤ1.
Μάρτυρες στην τραγική ιστορία. 38 χρόνια πέρασαν από τότε που οι Τούρκοι όλοκλήρωσαν τα αιματηρά τους σχέδια κατά της Κύπρου. Από την δεύτερη εισβολή του Αττίλα.


Κι ακόμη δακρύζουν αντικρίζοντας τον Πενταδάκτυλο, να ματώνει, κάτω από την σημαία του Αττίλα. Η πρώτη φάση της εισβολής ολοκληρώθηκε, στις 22 Ιουλίου, οπότε και κηρύχθηκε εκεχειρία. Μία εκεχειρία που, όπως μαρτυρούν οι πρωταγωνιστές της ιστορίας, από το Τάγμα Πεζικού 361, μιλώντας στην κάμερα του ΑΝΤ1 , η τουρκική πλευρά δεν σεβάστηκε ποτέ. 
14 Αυγούστου, αρχισε η δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολης Βοήθεια από πουθενά. Το Τάγμα Πεζικού 361, δεν σταμάτησε ούτε μέρα, να πολεμά. Θάνατος. Προσφυγιά. Αιχμαλωσία. 
Λευκωσία. Καρπασία. Μόρφου. Αμμόχωστος. 200.000 άνθρωποι γίνονται πρόσφυγες. 1619 αγνοουμενοι. 613 από αυτούς δεν είχαν καν στρατιωτική ιδιότητα. Περισσότεροι από 5 χιλιάδες άνθρωποι, στρατιώτες και πολίτες, κείτονται νεκροί. Κι εκείνοι που έμειναν πίσω. 38 χρόνια τώρα ψάχνουν να μάθουν κάτι. Έστω κάτι. Για εκείνους που έχασαν. 
Και η Κύπρος, 38 χρόνια μετά, παραμένει αιχμάλωτη, του Αττίλα. Γεύση πικρή.  Με την κατάπαυση του πυρός, στις 16 Αυγούστου 1974 και μέχρι σήμερα, ο Κυπριακός Ελληνισμός μετρά τις πληγές του. Και δεν ξεχνά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Oσα δημοσιεύματα δεν έχουν την υπογραφή μας αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι την δική μας.Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις,, ή απειλές.

ΜΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΤΗ ΜΝΗΜΗ

Η γνώση του ιστορικού παρελθόντος είναι απαραίτητη για την εθνική αυτογνωσία ενός λαού. Το blog μας με τρόπο απλό χωρίς να διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια, φωτίζει με αναδρομές στα γεγονότα σελίδες ιστορίας του μαρτυρικού Λαού της Κύπρου και των Ελλαδιτών και Κυπρίων νεκρών και αγνοουμένων Ηρώων.