ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

<

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ έπεσε μαχόμενος στον Άγιο Παύλο


Ο Ανδρέας Παρασκευάς γεννήθηκε το 1951 στις Πλάτρες. Ηλεκτρολόγος, απόφοιτος της Τεχνικής Σχολής, κατατάχτηκε στην ΕΦ τον Ιούλιο του 1971 και υπηρέτησε στο 70 ΤΜΧ ως διαβιβαστής. Ο Ανδρέας ως ηλεκτρολόγος με ταλέντο στα ηλεκτρονικά αναβάθμισε και βελτίωσε με δική του πρωτοβουλία το σύστημα διαβιβάσεων του τάγματος.
Απολυόμενος το 1973 άρχισε να εργάζεται με σκοπό να σπουδάσει στην Αγγλία, ενώ παράλληλα λειτουργούσε και μικρό ερασιτεχνικό ραδιοσταθμό στο χωριό του.
Την ημέρα της εισβολής αντί στο 70 ΤΜΧ κατατάχθηκε από τους πρώτους στο 211 ΤΠ και ενίσχυσε τους κληρωτούς του τάγματος στο φυλάκιο παρά τις Κεντρικές Φυλακές συμβάλλοντας αποφασιστικά, τις κρίσιμες πρώτες ώρες και μέρες, στο να κρατηθεί η γραμμή αντίστασης σε ένα εξαιρετικά καίριο σημείο της Λευκωσίας.
Το απόγευμα της Δευτέρας 22 Ιουλίου και ενώ είχε συμφωνηθεί και εφαρμοσθεί κατάπαυση του πυρός ο Ανδρέας Παρασκευάς, μαζί με τον Γιαννάκη Γιαγκόπουλο εφονεύθησαν από τουρκικά πυρά κινούμενοι, έξω από τις φυλακές, προς το φυλάκιο "Μιχαηλίδης". Τα σώματα των δύο μαχητών κατάφερε να παραλάβει και μεταφέρει στις γραμμές μας, το επόμενο βράδυ κάτω από σποραδικά πυρά, η ομάδα του Ανθυπολοχαγού ΠΖ Μοντάνιου του 336ΤΠ.
Ο διαβιβαστής ΜΧ στρ. Ανδρέας Παρασκευάς που πολέμησε και σκοτώθηκε με το 211 Τ.Π.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Oσα δημοσιεύματα δεν έχουν την υπογραφή μας αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι την δική μας.Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις,, ή απειλές.

ΜΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΤΗ ΜΝΗΜΗ

Η γνώση του ιστορικού παρελθόντος είναι απαραίτητη για την εθνική αυτογνωσία ενός λαού. Το blog μας με τρόπο απλό χωρίς να διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια, φωτίζει με αναδρομές στα γεγονότα σελίδες ιστορίας του μαρτυρικού Λαού της Κύπρου και των Ελλαδιτών και Κυπρίων νεκρών και αγνοουμένων Ηρώων.