ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

<

Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

ΑΝΟΙΞΑΝ ΦΑΚΕΛΟΥΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΙ "ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Ερευνούν το ‘63 και το ‘74



Ποινικές υποθέσεις για εκατοντάδες άτομα που μέχρι πρόσφατα συμπεριλαμβάνονταν στις λίστες Ε/Κ και Τ/Κ αγνοουμένων έχουν ανοίξει εδώ και καιρό τόσο η αστυνομία της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και η «αστυνομία» του ψευδοκράτους... αναζητώντας απαντήσεις στις αδιευκρίνιστες μέχρι τώρα συνθήκες υπό τις οποίες Ε/Κ και Τ/Κ εξαφανίστηκαν και έχασαν τη ζωή τους τις αιματηρές περιόδους της Κύπρου.

Η -με καθυστέρηση δεκαετιών- κίνηση των δυο πλευρών να ανοίξουν τους φακέλους άγριων δολοφονιών και εκτελέσεων έρχεται μετά την πίεση που ασκείται μέσω του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, λόγω προσφυγών που έχουν υποβληθεί από οικογένειες (μέχρι πρόσφατα) αγνοουμένων.
Ωστόσο πληροφορίες του «Π» αναφέρουν ότι οι έρευνες της αστυνομίας και του ψευδοκράτους (έχει δημιουργηθεί ειδική μονάδα της «αστυνομίας») δεν περιορίζονται μόνο στις υποθέσεις ατόμων για τα οποία έχουν υποβληθεί προσφυγές, αλλά επεκτείνονται σε όλα εκείνα τα πρόσωπα των οποίων τα λείψανα βρέθηκαν και ταυτοποιήθηκαν από τη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους.
Παρά την κινητοποίηση και το άνοιγμα των φακέλων, πάντως, δεν αναμένονται ουσιαστικά αποτελέσματα από τις έρευνες αυτές. Όχι τόσο γιατί έχουν περάσει δεκαετίες και έχουν χαθεί αποδεικτικά στοιχεία και μαρτυρίες, αλλά κυρίως επειδή οι έρευνες γίνονται απλώς για τα μάτια του ΕΔΑΔ και εντάσσονται στο γενικότερο «παιχνίδι» αλληλοεπίρριψης ευθυνών για το θέμα των αγνοουμένων.

Τόχνη και άλλοι

Σύμφωνα με την ίδια πληροφόρηση, το τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων του αρχηγείου αστυνομίας έχει πάρει ανά χείρας τους φακέλους των 66 ταυτοποιηθέντων Τ/Κ αγνοουμένων μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και άτομα από τη γνωστή υπόθεσης εκτέλεσης των 84 (δεν έχουν βρεθεί όλοι) Τ/Κ της Τόχνης. Άλλες πληροφορίες ανεβάζουν κατά πολύ τον αριθμό των τ/κ φακέλων που διερευνά η αστυνομία αναφέροντας πως γίνονται έρευνες και για τους Τ/Κ που βρίσκονται σε ομαδικό τάφο στον Σανταλλάρη.
Στο πλαίσιο των ερευνών μέλη του ΤΑΕ αρχηγείου επισκέπτονται και παίρνουν καταθέσεις από Ε/Κ που είτε έχουν κατονομαστεί ως άμεσα εμπλεκόμενοι σε αυτές και άλλες υποθέσεις «εξαφάνισης» Τ/Κ, είτε έχουν υποδειχθεί ως αυτόπτες μάρτυρες και γνώστες συγκεκριμένων πτυχών των υποθέσεων.
Στην αντίπερα όχθη τώρα η «αστυνομία» του ψευδοκράτους ξεκίνησε έρευνες για υποθέσεις Ε/Κ αγνοουμένων που έχουν φθάσει με προσφυγές στο ΕΔΑΔ. Ωστόσο ο Ντερβίς Έρογλου έδωσε οδηγία στη «γενική εισαγγελία» και στην «αστυνομία» οι έρευνες να καλύψουν όλους τους Ε/Κ που ταυτοποιούνται με τη μέθοδο του DNA (μέχρι στιγμής 264). Η «αστυνομία» (σύμφωνα με ισχυρισμό της Τουρκίας προς το ΕΔΑΔ) διενεργεί και έρευνες σε χώρους όπου η ΔΕΑ προηγουμένους έχει εντοπίσει και συλλέξει λείψανα Ε/Κ ενώ την ίδια ώρα καλεί Ε/Κ μάρτυρες ή και συγγενείς να μεταβούν στο «αρχηγείο» της για κατάθεση. Κάποιοι δε Ε/Κ έχουν ανταποκριθεί. Η «αστυνομία» ενημέρωσε σχετικά τη ΔΕΑ ζητώντας της όλα τα στοιχεία και τις φωτογραφίες από τον εντοπισμό λειψάνων, τα σημεία ταφής, τα προσωπικά αντικείμενα που έχουν βρεθεί αλλά και τα δικανικά συμπεράσματα σχετικά με τραύματα και δη θανάσιμα τραύματα (όπως αποτυπώνονται σε οστά).

Αναστασιάδης, Λιλλήκας και Μαλάς απάντησαν θετικά

Θετικά απάντησαν τρεις εκ των τεσσάρων υποψήφιων προέδρων στο ερώτημα που τους ήγειρε πρόσφατα ο δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης στο κατά πόσο θα άναβαν το πράσινο φως στη σύσταση και λειτουργία Επιτροπής Αποκατάστασης της Αλήθειας προκειμένου να βοηθηθεί η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους να συγκεντρώσει περισσότερες μαρτυρίες και ομολογίες για χώρους ταφής αλλά και συνθήκες εξαφάνισης ατόμων (με το αντίτιμο της ασυλίας σε όσους μιλήσουν). Σύμφωνα με τη «Cyprus Weekly» οι Ν. Αναστασιάδης, Στ. Μαλάς και Γ. Λιλλήκας απάντησαν θετικά ενώ αρνητικά απάντησε η Άντρη Μακαρία Στυλιανού.
Αν προωθηθεί το όλο ζήτημα, τότε εκτιμάται ότι θα μπορούσε να δοθεί ώθηση στη δουλειά της ΔΕΑ, να ανοίξουν «σφραγισμένα» επί χρόνια στόματα αλλά και να επηρεαστούν θετικά παρεμφερή, αλλά διόλου υποδεέστερα, ζητήματα όπως το θέμα των ταφών στο κοιμητήριο Κωνσταντίνου και Ελένης όπου ακόμα υπάρχουν μη ταυτοποιημένα λείψανα Ε/Κ της περιόδου 1974.

Πηγή: Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Oσα δημοσιεύματα δεν έχουν την υπογραφή μας αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι την δική μας.Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις,, ή απειλές.

ΜΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΤΗ ΜΝΗΜΗ

Η γνώση του ιστορικού παρελθόντος είναι απαραίτητη για την εθνική αυτογνωσία ενός λαού. Το blog μας με τρόπο απλό χωρίς να διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια, φωτίζει με αναδρομές στα γεγονότα σελίδες ιστορίας του μαρτυρικού Λαού της Κύπρου και των Ελλαδιτών και Κυπρίων νεκρών και αγνοουμένων Ηρώων.