ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

<

Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Στην Ελευσίνα μεταφέρεται ιστορικό Noratlas, που έγινε στόχος βανδαλισμών σε σχολείο

                                                                                                                                                                     Μετέφερε τους καταδρομείς της Α' μοίρας στην Κύπρο το '74, αλλά «κατέπεσε» σε σχολείο στη Νέα Φιλαδέλφεια, όπου έγινε στόχος βανδαλισμών.
Μόλις έγινε γνωστό το θέμα στο διαδίκτυο μέσω της φωτογραφίας αυτής, που έψαξε, εντόπισε μέσω Google Earth και τράβηξε ένας ξένος λάτρης της αεροπορίας, ο Colin Gordon και τη δημοσίευσε στη σελίδα του στο F.B.
Σήμερα βρίσκεται στο 5ο ΣΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια και επί σειρά ετών χρησιμοποιήθηκε για τα εργαστήρια μηχανοσυνθετων αεροσκαφών του σχολικού συγκροτήματος. Δημοσιεύματα στο διαδύκτιο ανέδειξαν το θέμα της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει και τα αντανακλαστικά της αεροπορίας λειτούργησαν.



Ο αρχικός διαγωνισμός προέβλεπε να διατεθεί ένα κονδύλι της τάξης των 45.000 ευρώ, αλλά τελικά η δαπάνη περιορίστηκε σε 28.905 ευρώ. Στην πορεία άλλαξε και ο προορισμός του αεροσκάφους. Δεν θα πάει στο μουσείο της Π.Α. στη Δεκέλεια, αλλά στην 112 ΠΜ στην Ελευσίνα.

Το αεροσκάφος φέρεται να είναι το «Νίκη 10» με s/n 53-222. Στη φωτογραφία φαίνεται το Noratlas όπως ήταν προ διετίας

Παρακάτω ... αντί επιλόγου...
το λυπηρό θέαμα που παρουσίαζε μέχρι πριν από μερικούς μόλις μήνες το  ιστορικό Νορατλας με τον αριθμό 222, το οποίο παίρνοντας γραμμή για απογείωση από τη Σούδα εκείνο το βράδυ έγινε το αεροπλάνο που έλαβε τον κωδικό Νίκη 10, πετώντας στο ύψος των κυμάτων, χωρίς ραδιοβοηθήματα, για τη βομβαρδισμένη Λευκωσία,  μεταφέροντας τους Έλληνες καταδρομείς στην Κύπρο.
Μόνη τους βοήθεια οι φωτιές από τους βομβαρδισμούς των Τούρκων που φαίνονταν από μακριά, καθώς πλησίαζαν στην μαρτυρική Μεγαλόνησο.
Βρισκόταν για χρόνια βανδαλισμένο στον προαύλιο χώρο ενός σχολείου, του 5ου ΣΕΚ Νέας Φιλαδέλεφειας. Ακουγόταν -λέει- ότι είχε πολεμήσει αλλά.. κανείς δεν φρόντισε να μιλήσει στα παιδιά για την ιστορία του....

Τα συγχαρητήρια ανήκουν στην ΠΑ
που απέδειξε ότι αν και σε καιρούς χαλεπούς, σέβεται πρώτα από όλα την ίδια την ιστορία της και διαθέτει γρήγορα αντανακλαστικά, καθώς λίγο καιρό μετά από τις αλλεπάλληλες δημοσιεύσεις, προκηρύχθηκε μειοδοτικός διαγωνισμός, καθώς η Πολεμική Αεροπορία ενέκρινε κονδύλι για την μερική αποσυναρμολόγησή του και τη μεταφορά και επανασυναρμολόγησή του στην 112 ΠΜ στην Ελευσίνα
Η επιχείρηση μεταφοράς του Νορατλας - 222 / ΝΙΚΗ-10 στην Ελευσίνα πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2011.



Το αεροδρόμιο της Λευκωσίας όπως είναι σήμερα (βρίσκεται στην "νεκρή ζώνη")


 Το ΝΟΡΑΤΛΑΣ που κατερρίφθη στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας από λάθος συνεννόησης του ΓΕΕΦ με την αντιεροπορική πυροβολαρχία της Εθνικής Φρουράς, πρίν το σκεπάσουν με χώμα οι μπουλντόζες, γιά να μην γίνει εμφανής η εμπλοκή της Ελλάδας στις εχθροπραξίες !!!!! .




Το αεροδρόμιο της Λευκωσίας όπως είναι σήμερα (βρίσκεται στην "νεκρή ζώνη")
 Το αεροδρόμιο της Λευκωσίας προ της εισβολής. Γιά να μην καταληφθεί από τους Τούρκους, οι άνδρες των ΛΟΚ που ήλθαν στην Κύπρο με την "Αποστολή ΝΙΚΗ" έδωσαν πολύ σκληρές μάχες και τελικά τα κατάφεραν!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Oσα δημοσιεύματα δεν έχουν την υπογραφή μας αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι την δική μας.Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις,, ή απειλές.

ΜΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΤΗ ΜΝΗΜΗ

Η γνώση του ιστορικού παρελθόντος είναι απαραίτητη για την εθνική αυτογνωσία ενός λαού. Το blog μας με τρόπο απλό χωρίς να διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια, φωτίζει με αναδρομές στα γεγονότα σελίδες ιστορίας του μαρτυρικού Λαού της Κύπρου και των Ελλαδιτών και Κυπρίων νεκρών και αγνοουμένων Ηρώων.