<

Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2012

Κ/Δ ΜΑΝΩΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α! ΜΟΙΡΑ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ

       Ελεύθερος σκοπευτής

Ο Καταδρομεας Μανωλάς γεώργιος συμμετείχε  στην Επιχείρηση Νίκη,  Η Α! ΜΟΙΡΑ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ μαζί με μία διμοιρία της Γ! Μ.Α.Κ  από το Μαλεμε Χανίων με αεροσκάφη τύπου NOR-ATLAS της πολεμικής αεροπορίας την 21η προς  22α Ιουλίου του 1974 με προορισμό την Κύπρο. Η επιχείρηση αυτή είχε ονομαστεί "ΝΙΚΗ" και χαρακτηρίστηκε, τόσο από τον ελληνικό όσο και από τον ξένο τύπο, ως επιχείρηση αυτοκτονίας. Στη διάρκεια της επιχείρησης βλήθηκαν όλα τα αεροσκάφη, από φίλια και εχθρικά πυρά και καταρρίφθηκε ένα, με συνέπεια να βρουν φρικτό θάνατο όλοι οι επιβαίνοντες σ' αυτό. Είκοσι επτά Καταδρομείς και τέσσερις αξιωματικοί της πολεμικής αεροπορίας καθώς και δύο Καταδρομείς από άλλο αεροσκάφος, έχασαν την ζωή τους την αποφράδα εκείνη νύχτα. Τα ξημερώματα της 23ης Ιουλίου τους ανατέθηκε η κάλυψη του αεροδρομίου της Λευκωσίας.
Εκεί έλαβε μέρος στη Μάχη με τον 42ο Λόχο . Τα πυρά κυρίως του 42 λόχου ήταν θεριστικά καταφέρνοντας να φέρουν τους Τούρκους σε δύσκολη θέση Κατά τη δεύτερη φάση της εισβολής η Α’ Μοίρα πολέμησε ως 35 Μοίρα Καταδρομών, σύμφωνα με το κυπριακό σύστημα αρίθμησης. Αποστολή της 35 ήταν η άμυνα στην περιοχή ανατολικώς της Λευκωσίας και η προστασία του αυτοκινητόδρομου που ένωνε την Λευκωσία με την Λεμεσό. Οι δυνάμεις της ΕΛΔΥΚ, των μοιρών καταδρομών, των ελάχιστων τεθωρακισμένων και του τάγματος 336 το οποίο αντιστάθηκε στον Άγιο Παύλο, ήταν αυτές που διακρίθηκαν περισσότερο στην φάση αυτή της εισβολής όταν οι περισσότερες μονάδες της Εθνικής Φρουράς είχαν μηδαμινή απόδοση ή αυτοδιαλύονταν.. Χαρακτηριστικό των σκληρών μαχών και του ηρωισμού των καταδρομέων της 35 Μοίρας Καταδρομών


Ο  ΚΑΤΑΔΡΟΜΑΕΣ ΜΑΝΩΛΑΣ μετά την εκεχειρία ήταν απο τούς προτεργάτες στο στήσιμο του στρατοπέδου της 35ης Μ.Κ Εως σήμερα δέν έχει ανοίξει την ψύχη του και να μάς μεταφέρει τον δικό του ψυχισμό, εκείνης της δύσκολης εποχής. Ισως  φυλάει την ΙστορΊα του γιά τόν Εγγονό.....
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Oσα δημοσιεύματα δεν έχουν την υπογραφή μας αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι την δική μας.Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις,, ή απειλές.

ΜΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΤΗ ΜΝΗΜΗ

Η γνώση του ιστορικού παρελθόντος είναι απαραίτητη για την εθνική αυτογνωσία ενός λαού. Το blog μας με τρόπο απλό χωρίς να διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια, φωτίζει με αναδρομές στα γεγονότα σελίδες ιστορίας του μαρτυρικού Λαού της Κύπρου και των Ελλαδιτών και Κυπρίων νεκρών και αγνοουμένων Ηρώων.

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ